Domači bleki, krpice ali flikce
Print Friendly, PDF & Email

Domači bleki, krpice ali flikce so enostavne testenine, ki so jih gospodinje same pripravljale doma, jih posušile in jih imele pripravljene za zakuho pri pripravi različnih obrokov. Recepti za pripravo blekov izhajajo iz Primorske, v drugih krajih pa so dobili še druga imena, kot so krpice, flikce in še bi se našlo kakšno drugo ime, posebno pri starejših ljudeh, ki so to vrsto testenin nekoč redno pripravljali.

Pripomočki za pripravo domačih blekov, krpic ali flikc:

  • mešalnik ali posoda za pripravo testa
  • sito ali gosto cedilo
  • kuhinjski pult
  • strojček ali valjar za razvaljanje testa
  • okrogel nož za testo
  • nož
  • prt za sušenje
  • vrečke iz papirja ali blaga

Sestavine za pripravo domačih blekov, krpic ali flikc

Za 700 g posušenih domačih blekov, krpic ali flikc:

  • 500 g bele moke tip 500
  • 5 jajc

Postopek za pripravo domačih blekov, krpic ali flikc

V posodo presejemo moko, v sredini naredimo vdolbino in dodamo jajca.

S čistimi rokami mešamo toliko časa, da dobimo gosto maso, ki jo na kuhinjskem pultu oblikujemo v šest manjših hlebčkov, ki jih še ročno dobro pregnetemo.

Če imamo kuhinjski pripomoček za razvaljanje testa si pomagamo tako, da začnemo hlebčke valjati na večjo debelino, ki jo počasi zmanjšujemo, na koncu na približno dva do tri milimetre. Če tega pripomočka nimamo, si enostavno pomagamo s kuhinjskim valjarjem in valjamo ročno.

Razvaljano testo razrežemo s pomočjo okroglega rezalnega noža za testo na kvadratke velike približno dva centimetra.

Če pa okroglega rezalnega noža, nimate si lahko pomagamo z navadnim, kuhinjskim nožem.

Razrezane bleke, krpice ali flikce razprostremo po kuhinjskem prtu in jih damo sušiti v suh zračen prostor. Čas sušenja je dva do tri dni, ko so krpice suhe, jih shranimo v papirnato vrečko, ali vrečko iz blaga in jih shranimo v suh temen prostor. Tako pripravljeni domači bleki, krpice ali flikce so pri pravilnem shranjevanju uporabni najmanj šest mesecev.

Z malo truda, do dobrih domačih testenin. Lučka Glaser

Pa še nekaj nasvetov za pripravo obrokov z domačimi testeninami:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor