Rabarbarin zavitek
Rabarbara je odlična za pripravo marmelad in kompotov, ravno tako pa lahko z rabarbarinim nadevom pripravimo zavitek.
Kiselkast okus rabarbare lahko dopolnimo npr. s skuto, lahko pa dodamo tudi kaj drugega – sadje po okusu – npr. jagode, aronijo, … Če zavitek pripravimo z že pripravljenim listnatim testom (kupljenim), imamo sladico hitro na mizi. V kolikor pa nam čas dopušča, lahko vlečeno testo naredimo sami. Jaz sem za nedeljski posladek naredila rabarbarin zavitek z gotovim listnatim testom, rabarbari pa sem dodala skuto. Zavitek je sladko kislega okusa in aromatičen in ga je zmanjkalo v krajšem času, kot pa sem ga porabila za peko.
Rabarbarin zavitek – pripomočki:
- dve srednje veliki posodi za mešanje
- manjša posoda za mešanje
- nož
- deska za rezanje
- tehtnica
- žlica
- pekač v velikosti pečice
- pečica
- papir za peko
- čopič za mazanje
Rabarbarin zavitek – sestavine:
- 500 g vlečenega testa (1 zavitek) ali doma pripravljenega vlečenega testa
- 600 g rabarbare (stebelca)
- 200 g kristalnega sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja (10 g)
- sok ene limone
- 500 g skute
- 250 g sladke smetane (po možnosti domače)
- 0,5 dl olja za premaz testa
In še:
- 200 g sladke smetane
- zavitek vaniljevega sladkorja (10 g)
Rabarbarin zavitek – postopek
Najprej pripravimo rabarbarin in skutni nadev. Liste rabarbare odrežemo in zavržemo, stebla operemo in jim z nožem odstranimo vlaknasto ovojnico, nato jih narežemo na manjše koščke poljubne velikosti. Rabarbari dodamo sladkor, vanilijev sladkor in limonin sok ter dobro premešamo.
Za skutin nadev skuti dodamo smetano in ravno tako dobro premešamo.
Zavitek bomo tokrat oblikovali malo drugače, kot smo vajeni.
Pekač obložimo s papirjem za peko, položimo nanj eno plast testa in ga premažemo z oljem. Prvo plast testa premažemo s skutnim nadevom in prekrijemo z drugo plastjo testa, katerega spet naoljimo in nanj porazdelimo nekaj rabarbarinega nadeva. Tako izmenično polagamo liste testa in jih oblagamo, dokler ne porabimo vsega nadeva. Na koncu, zgornjo plast testa prelijemo s sladkim sokom, ki je nastal v posodi z rabarbarinim nadevom.
Zavitek pečemo v vnaprej ogreti pečici na 180 °C (klasična peka, brez ventilacije), 30 minut. Nato zavitek vzamemo iz pečice in ga premažemo s smetano, kateri smo dodali vanilijev sladkor ter ga vrnemo v pečico in pečemo še približno 15 minut. oz. tako dolgo, za se zgornja plast zavitka lepo zlato obarva in zavitek dobi hrustljavo skorjico.
Ko je zavitek pečen, ga vzamemo iz pečice in ga pustimo, da se nekoliko ohladi. Po želji ga posujemo še z mletim sladkorjem oz. postrežemo kar ne posutega, saj smo v nadev dodali zadosti sladkorja.
Naj bo sladkanje prijetno!