Lešnikova torta
Lešnikova torta je izjemna, mehka sladica. Lešniki mogoče pričarajo malce jesenskega vzdušja, ampak glede na njeno slastnost, jo lahko pripravimo kadarkoli. Podlaga oziroma testo je brez moke in s tem primerno za ljudi, ki ne smejo uživati glutena. Lepo se speče, krema se krasno spoji in pri serviranju ne povzroča nobenih težav. Ravno prav sočna in ravno prav kremasta.
Pripomočki za pripravo lešnikove torte:
- 2 skledi za pripravo testa
- posoda za mehčanje masla
- manjša posoda za mešanje jedilnega škroba, kakava in pecilnega praška
- posoda za stepanje smetane
- manjše cedilo
- metlice
- kozica za pripravo kreme
- manjša skledica za pripravo kreme
- krožnik za hlajenje kreme
- električni mešalnik
- tortni model premer 24 cm
- žlica
- 2 lista peki papirja
- folija za živila
- lopatka za razmaz kreme
- manjša kozica za pripravo karameliziranih lešnikov
- plastična vrečka
- deska
- kuhinjsko kladivo
- servirni krožnik
- pečica in štedilnik
Sestavine za pripravo lešnikove torte
Za 12 kosov lešnikove torte.
Biskvitno testo:
- 5 jajc
- 2 veliki žlici jedilnega škroba
- 2 veliki žlici kakava
- 1 zavitek pecilnega praška
- ščep soli
- 100 g mletih lešnikov
- 100 g sladkorja
- 80 g masla
- 14 žlic mleka za navlažitev testa
Lešnikova krema:
- 7 dl mleka
- 150 g bele Lino lade
- 2 dl sladke smetane za stepanje
- 80 g jedilnega škroba
- 70 g sladkorja
Karamelizirani lešniki/krokant
- 50 g lešnikov
- 50 g sladkorja
In še:
- košček masla za premaz tortnega modela.
Postopek priprave lešnikove torte
Maslo stopimo. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake skupaj s ščepcem soli stepemo v čvrst sneg. V drugi posodi rumenjake in sladkor penasto vmešamo. V manjši posodici skupaj zmešamo jedilni škrob, kakav in pecilni prašek in presejemo v penasto maso rumenjakov in sladkorja. Na hitro vmešamo z mešalnikom in dodamo stopljeno maslo ter mlete lešnike. Na koncu z metlicami nežno umešamo še sneg iz beljakov.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Na dno tortnega modela položimo peki papir, obod pa malce premažemo z maslom. V model nalijemo testo in pečemo klasično 30-35 minut.
Medtem, ko se testo za lešnikovo torto peče, pripravimo lešnikovo kremo. V skledici zmešamo 10 žlic mleka, škrob in sladkor. Grudic ne sme biti. Preostalo mleko nalijemo v kozico, postavimo na kuhalno ploščo in zavremo.
Ko mleko zavre, dodamo Lino lado in premešamo, da se le-ta razpusti. Med mešanjem dodamo še zmes iz škroba, sladkorja in mleka. Mešamo z metlicami, da ne nastanejo grudice, kuhamo 3 minute, da se zgosti in odstavimo.
Kremo najlažje ohladimo, da jo zlijemo na pladenj ali krožnik in prekrijemo s folijo za živila. Tako ne nastane kožica na vrhu.
Ko je krema ohlajena, jo predenemo v skledo in dobro premešamo-stepemo. V drugi posodi stepemo smetano do čvrstega. Oboje skupaj nežno premešamo.
Pripravo lešnikove torte nadaljujemo tako, da ohlajen biskvit prerežemo na pol. Obe polovici namočimo s po 7 žlic mleka.
Prvo plast postavimo na servirni krožnik Namažemo spodnjo plast s polovico kreme, položimo naslednjo plast testa in namažemo še z drugo polovico kreme. Torto sestavljamo skupaj z obodom tortnega modela.
Sledi priprava karameliziranih lešnikov. V plastično vrečko stresemo lešnike in jih s kuhinjskim kladivom na deski grobo zdrobimo. Manjšo kozico postavimo na kuhalno ploščo in vanjo stresemo sladkor. Na zmernem ognju ga segrevamo in počakamo, da začne karamelizirati.
V karameliziran sladkor stresemo nadrobljene lešnike in mešamo, da se jih karamel oprime.
Lešnike stresemo na list peki papirja ali na krožnik in počakamo, da se ohladijo. Ohlajene potresemo po zloženi torti. Torto postavimo v hladilnik za nekaj ur, še bolje čez noč, da se dodobra usede. Naj tekne!