Brezglutenski jabolčni piškoti brez sladkorja
Print Friendly, PDF & Email

Mmmm, kako so lepo so dišali jabolčni piškoti medtem, ko so se pekli. Moj sin je komaj čakal, da se spečejo, saj jih res obožuje. Naredila sem jih seveda zanj, saj obožuje jabolka, sicer najrajši sveža, a tudi jabolčni piškoti mu še kako teknejo.
Jabolčni piškoti po spodnjem receptu so namenjeni vsem tistim, ki ne smejo ali želijo uživati jajc ali mlečnih izdelkov ter glutena. So pa tudi brez sladkorja, tako da jih lahko ponudite brez slabe vesti tudi vašim malčkom. Seveda pa boste z veseljem zagrizli vanje tudi vsi ostali.

Narejeni so zelo hitro, iz le nekaj sestavin. Poleg glavnih sem jim dodala (seveda) še malo cimeta in vanilje v prahu, saj vsi vemo, da se odlično dopolnjujeta z jabolki. Jaz sem še malo poigrala in sem piškote oblikovala v jabolka, za pecelj pa sem uporabila kar klinčke in tudi zato je iz pečice tako lepo dišalo. 🙂

Jabolčne piškote lahko ponudite zraven čaja ali kave, ali pa jih kot malico ponudite vašim malčkom. Verjemite, da jih bodo sigurno hitro pojedli.

Pripomočki za brezglutenske jabolčne piškote:

  • posoda za mešanje
  • posoda za ribanje jabolk
  • ribežen
  • tehtnica
  • žlica in žlička
  • nož
  • žlička za sladoled za oblikovanje piškotov
  • peki papir in pekač

Sestavine za brezglutenske jabolčne piškote:

  • 200 g naribanih jabolk (cca. 2 večji jabolki)
  • 100 g mletih mandljev
  • 40 g kokosove moke
  • 2 žlici olivnega olja
  • pol žličke cimeta
  • 1/3 žličke vanilje v prahu
  • 20 g čičerikine moke
  • ščepec soli
  • 1 žlička vinskega kamna

In po želji še:

  • klinčki za dekoracijo

Kako naredim brezglutenske  jabolčne piškote

Najprej umijem jabolko, ga prerežem na pol in izdolbem peške. Jaz sem uporabila domača jabolka in jih tako nisem lupila, saj so ne škropljena. Jabolka naribam v posodo.

V večjo posodo preložim naribana jabolka in vse ostale sestavine. Vse skupaj zmešam z žlico, da se masa lepo poveže med seboj.

Za lažje oblikovanje piškotov sem si pomagala z žlico za sladoled (lahko uporabite tudi navadno žlico). Lahko jih oblikujete tudi z rokami. Velikost mojih piškotov je nekje 4, 5 cm v širino in 2 cm debeline. Vi lahko naredite tudi manjše ali večje (temu primerno potem prilagodite tudi čas peke).
Oblikovane piškote polagam na peki papir in jih potem z roko samo malo pritisnem dol, da se sploščijo. Lahko se tudi malo poigrate in jih na spodnjem in zgornjem delu malo stisnete skupaj, da dobijo obliko jabolka. Za peclje jim na vrh zatakne klinček, ki pa ga lahko tudi izpustite.

Piškoti naj se pečejo v ventilacijski pečici 15 minut na 160 °C. Jaz sem jih pustila še par minut v ugasnjeni pečici. Preden piškote postrežete počakajte, da se malo ohladijo, ker so zelo mehki.

Veganski jabolčni piškoti brez sladkorja in brez glutena!

 

Če imate radi jabolka tako kot mi, je tukaj kar nekaj idej kaj pripraviti iz njih:

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.3]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor