Ocvrti jabolčni obročki (veganski)
Že dlje časa sem razmišljala o ocvrtih jabolčnih obročkih in, ker jih nisem še nikoli jedla, sem se odločila, da naredim vegansko varianto. Moram reči, da so me očarali že ob prvem grižljaju. Ni kaj, jabolka, cimet in vanilja so vedno odlična kombinacija. Mi smo jih zato hitro pojedli, najbolj navdušen nad njimi pa je bil moj triletnik. 🙂
Ocvrti jabolčni obročki so narejeni iz jabolk, masa pa je podobna masi za palačinke, saj vsebuje samo pirino moko, vaniljo v prahu, malo cimeta ter ovsen napitek. Doma imamo zelo veliko jabolk, ki jih je treba počasi porabiti. Največkrat iz jabolk naredimo kompot ali jabolčno čežano. Zato so jabolčni obročki še posebej dobrodošla sprememba.
Sedaj, ko je zunaj že malo bolj hladno, je že čas za ocvrte jabolčne obročke, ki nam bodo polepšali dni. Zato si jih naredite in uživajte v okusih! Enostavno je!
Pripomočki za ocvrte jabolčne obročke (veganske):
- posoda za mešanje
- merilna žlička
- metlica
- žlička in vilice
- penovka
- posoda za cvrtje
- posoda in nekaj papirnatih brisač za odcejanje olja
- deska in nož
- model za šamrole (za razkoščičenje pešk)
- lupilnik
Sestavine za ocvrte jabolčne obročke (veganske)
Za 2 osebi:
- 200 ml ovsenega napitka
- 200 ml pirine moke (oz. 100 g)
- 2 jabolki
- ščepec soli
- 1 žlička vinskega kamna
- pol žličke vanilje v prahu (lahko tudi vaniljev sladkor)
- pol žličke mletega cimeta
In še:
- olje za cvrtje
Kako pripravim ocvrte jabolčne obročke (veganske)
Najprej pripravim maso iz moke, ovsenega napitka in začimb ter jo pustim stati (toliko, da vmes pripravimo jabolka).
Jabolkoma odstranim pečke, jaz sem si pomagala z modelčkom od šamrol (tisti, ki jih nimate, peške odstranite z nožkom). Modelček samo potisnite od peclja navzdol do muhe. Jabolka potem olupim (lahko jih pustite tudi z lupino) in jih narežem na obročke.
Posodo z oljem postavim na štedilnik in ga segrejem (kdaj je olje dovolj vroče preverim tako, da v olje pomočim zobotrebec in olje se bo začelo peniti).
Jabolčne obročke pomočim v testo in jih z vilicami previdno polagam v vroče olje. Jabolčne obročke pečem najprej na eni strani, potem pa jih previdno obrnem z vilicami. Pečeni so, ko postanejo zlato rumeni.
S penovko jih poberem iz olja in jih polagam v posodo kamor sem prej dala papirnate brisačke, ki popijejo odvečno olje.
Kdor želi, si lahko jabolčne obročke posuje še s sladkorjem v prahu ali vaniljevim sladkorjem.
Uživajte v ocvrtih jabolčnih obročkih!