Mlinci lchf
Print Friendly, PDF & Email

Mlinci so močnata priloga, katere običajno postrežemo k pečenemu mesu. Postali so tradicionalna priloga k pečeni rački ali goski ob praznovanju svetega Martina, ki je praznik mladega vina. Seveda pa jih lahko postrežemo tudi kot sladico, v tem primeru jih premažemo z marmelado. Mlinci po tem receptu so prav posebni, saj ne vsebujejo bele pšenične moke in imajo nizko vsebnost ogljikovih hidratov.

Mlinci lchf – pripomočki:

  • skleda za testo
  • tehtnica
  • valjar
  • peki papir
  • ponev
  • vilica

Mlinci lchf – sestavine

Za 160 g mlincev oz. za 3 osebe, če so kot priloga.

  • 100 g razmaščene mandljeve moke
  • 20 g razmaščene kokosove moke
  • 1 kavna žlička glukomanan moke
  • 1 jajce
  • 4 žlice vode
  • ščep soli

In še:

  • malo mandljeve moke za mokanje pri valjanju

Mlinci lchf – postopek

V skledo odtehtamo obe moki in dodamo vse ostale sestavine.

Z rokami umesimo testo. Če bi bilo potrebno dodati še tekočine, dodajte kakšno žličko vode oz., če bi bilo preveč mokro, dodajte še malo mandljeve moke. Načeloma to ni potrebno, ker se teto lepo gnete, vendar ker so moke različne, se lahko zgodi.

Testo razdelimo na 4 ali 5 delov. Podložimo peki papir in ga pomokamo, nato nanj položimo kos testa in ga po vrhu tudi pomokamo. Pokrijemo ga s peki papirjem in testo z valjarjem čim bolj tanko razvaljamo. Če bomo premalo mokali, se bo testo prijelo peki papirja in ga bomo zelo težko ločili od njega. Če bomo mokali dovolj, bo valjanje zelo lahko. Oblika razvaljanega testa sploh ni pomembna.

Izberemo takšno ponev v kateri lahko pečemo brez maščobe. Ponev na indukciji segrejmo na številki 6 ali 7 in v segreto položimo prvi kos razvaljanega testa. Testo z vilicami prebodemo. Ob pečenju se bodo na testu pojavili mehurčki, kar je znak, da testo lahko obrnemo. Na vsaki strani pečemo cca. 3 minute oz. po presoji. Testo se naj čimbolj izsuši.

Pečene mlince položimo na rešeto ali pokončno, da se bodo ohladili. Ko so pečeni in še vroči, se bo zdelo, da so morda premehki, vendar ko se bodo ohladili, postanejo trdi (podobno kot pri peki piškotov).

Mlince lchf uporabimo na enak način kot klasične mlince. Nalomimo jih na kose in jih poparimo v osoljenem kropu. Na cedilu jih odcedimo in uporabimo poljubno.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.8]

Dodaj odgovor