Regrat je veliko več kot le solata
Print Friendly, PDF & Email

Regrat lahko nabiramo in jemo skozi celo leto, čeprav se zdi, da po njem največkrat posežemo spomladi, ko ga nabiramo za solato. A regrat ni le odlična divja solata, ampak je veliko več. Je poln dobrega, uporabna pa je cela rastlina. Vse od korenin, listov, stebelc pa tja do cvetnih popkov in kasneje cvetov.
Naj vam danes predstavim regrat kot rastlino, nato pa še okusne in uporabne recepte za pripravo regrata v kulinariki.

Spoznajmo regrat

Regrat, Taraxacum officcinale, ki se pogosto najde v naših solatnih skledah, spada med zdravilne zeli. Že zgodaj spomladi lahko nabiramo njegove nazobčane liste, ki so polni vitaminov in mineralov, kot so: vitamini A, B in C, kalij, železo in drugimi minerali. Njeno uživanje pa, med drugim, pospešuje prebavo, pomaga čistiti kri, …

Kasneje poženejo stebla, ki so gladka in votla, Če steblo prelomimo, iz njega priteče mleček, ki ga vsebuje tudi korenina in je zdravilen. Ta med drugim pomaga tudi pri zdravljenju vnetih oči. Priporoča se žvečenje steblc, kar nam pomaga pregnati utrujenost in zavira nastanek žolčnih kamnov, žvečenje stebelc pa se priporoča tudi diabetikom, saj pomagajo zniževati oziroma uravnavati raven sladkorja v krvi (do največ 15 stebelc na dan!).

Na koncu steblc poženejo cvetovi, ki so značilne rumene barve in cvetijo v maju (lahko tudi prej). Iz cvetov pripravljamo regratov sirup in med. Ko cvet odcveti, pa nastane, vsem dobro poznana regratova lučka, ki je sestavljena iz številčnih semen, ki jih veter ponese naokoli. Mimogrede, ko nabirate liste regrata, naberite tudi morebitne popke, v njih je polno vitaminov, zato jih le dodajte solati.

Korenina je izjemo zdravilna in med drugim pomaga jačati imunski sistem, poživlja telo, pomaga pri čiščenju krvi, pospešuje izločanje seča, pospešuje potenje, … Sicer podobno blagodejno na nas vpliva celotna rastlina, a v korenini je še posebna moč. Korenine nabiramo v jeseni, pri čemer je ne smemo poškodovati, da iz nje ne izteče ves mleček. Korenine očistimo in posušimo, nato pa zmeljemo v prah, a pozor ne z sekljalnikom z kovinskimi rezili. Najboljša izbira bo možnar.

Iz regrata – korenin in listov lahko pripravimo tudi čaj. Recept najdete tudi v nadaljevanju.

Regrat v kulinariki

14 receptov z regratom za prste oblizn’t

 1. Regratova solata malo drugače.
 2. Kraljevska regratova solata.
 3. Umešana jajčka z regratom in čebulo.
 4. Regratovi popki v kisu.
 5. Njoki z regratom, semeni in fižolom.
 6. Regratova solata z domačo slanino.
 7. Regratova solata z jajci.
 8. Regrat s krompirjem in ocvirki.
 9. Čaj iz listov regrata.
 10. Regrat s fižolom v solati.
 11. Drugačna regratova solata.
 12. Regrat in radič s krompirjem.
 13. Regrat s slanino in jajci.
 14. Regratov sirup.

Pojdite v naravo, na sprehod in spotoma naberite še zdrav, okusen regrat.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor