Regratova solata malo drugače
Print Friendly, PDF & Email

Obožujem regrat. Pripravim ga na različne načine, tudi z jajci (recept najdete na dnu), najpogosteje pa seveda v solati. Tokrat z vami delim recept za regratovo solato po moje, ki sem jo pred leti prvič naredila, ko sem malo eksperimentirala in mi je tako všeč, da je od takrat redno na mojem krožniku. Regratovo solato namreč zabelim s kislo smetano in kisom. Morda se sliši nenavadno, a meni je takšna kombinacija zelo všeč. Morda bo tudi vam. Poskusite.

Pripomočki za pripravo regratove solate

  • nožek
  • skleda za solato in cedilo
  • ponev
  • kuhalnica
  • žlica
  • štedilnik

Sestavine za regratovo solato

Za 1 osebo:

  • cca. 120 g regrata (oz. količina po želji)
  • malo olivnega olja
  • 2-3 žlice kisle smetane (po okusu)
  • 1 žlica kisa (jaz uporabim vinskega) oz. količina po okusu

Tisti, ki želite, lahko dodate tudi malo slanine narezane na koščke (cca. 50 g). Jaz je ne uporabim.

Priprava regratove solate

Po tem, ko smo regrat nabrali (če ste nabrali tudi kakšen regratov popek, ga kar pustite vmes, saj so zelo okusni in zdravi), regrat dobro operemo v čisti vodi. Regrat peremo tako dolgo, da je voda, v kateri ga namakamo čista. Odstranimo morebitne trave, plevel, ki smo ga nabrali skupaj z regratom. Moj nasvet, da bo čiščenje regrata čim manj zamudno je, da regrat dobro očistite že med samim nabiranjem.

Po tem, ko smo regrat dobro oprali, ga pustimo v cedilu, da odteče odvečna voda.

Sama regrat preden pripravim solato narežem na manjše kose, saj se ga tako lažje je. Vi pa, če želite, lahko pustite cel regrat.

Ko je regrat v skledi za solato in pripravljen, na štedilnik pristavimo ponev, v kateri segrejemo malo olivnega olja (cca. 1/2-1 jedilna žlica). Ko se olje segreje, dodamo kislo smetano in jo dobro premešamo, da se stopi. Sedaj dodamo še kis ter premešamo.

Opomba avtorice

Tisti, ki bi želeli dodati slanino, jo narežite na manjše koščke in jo na hitro popražite v ponvi (uporaba olja v tem primeru ni potrebna, saj bo slanina izpustila nekaj maščobe), nato dodajte kislo smetano, premešajte, da se stopi, zalijte s žlico kisa, premešajte in vse skupaj prelijte čez regat in premešajte.

S takšno mešanico prelijemo pripravljen regrat in regrat premešamo.

Regratova solata je že pripravljena, da jo postrežemo.

Poleg zelo lepo paše čebulni kruh z jogurtom.

Pa dober tek!

Ljubitelje regrata vabim, da poskusite tudi: Umešana jajčka z regratom in čebulo. Ne bo vam žal!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4.5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor