Regratov sirup
Print Friendly, PDF & Email

Ko cveti regrat, se le spomnite in naberite njegove cvetove in iz njih naredite regratov sirup, ki ima mnoge zdravilne učinke. Pomaga pri krepitvi imunskega sistema, ob bolečem grlu ali prehladu. Regratov sirup je odličnega okusa in je primeren tudi za najmlajše. Namesto sladice lahko žličko ali dve primešamo navadnemu jogurtu in že uživamo v čudovitem desertu. Prav tako je primeren kot nadomestek za med in je odličen namazan na kruh z maslom, saj se že po dveh dneh po izdelavi zgosti in je po svoji teksturi zelo podoben medu, zato mu mnogi rečejo kar regratov med. Lahko ga razredčite tudi z vodo in si naredite okusen napitek.

Po tem receptu bomo dobili 3 kg odličnega regratovega sirupa ki, bo na temnem in hladnem mestu lahko počakal tudi več kot pol leta.

Pripomočki za pripravo regratovega sirupa:

 • večja posoda za namakanje regratovih cvetov
 • cedilo (po možnosti čim bolj gosto)
 • posoda za kuhanje velikosti 5 l s pokrovom
 • posoda volumna  3 l ali več
 • kuhalnica
 • stekleni kozarci s pokrovom za vlaganje

Sestavine za pripravo regratovega sirupa

Za 3 litre regratovega sirupa:

 • 300 g svežih regratovih cvetov
 • 3 l vode
 • 1/2 l sveže iztisnjenega limoninega soka
 • 2 kg rjavega nerafiniranega sladkorja
 • 1 cimetova palčka (ni obvezna sestavina, le nekoliko izboljša okus)
 • 6 vrečk vaniljevega sladkorja

Postopek priprave regratovega sirupa

Na travniku, stran od cest in naselij in po možnosti na višjih legah, kjer je zrak že sam po sebi nekoliko bolj čist, natrgamo okoli 300 g rumenih regratovih cvetov. Stebelc ne potrebujemo, saj sirup delamo samo iz cvetov.

Nabrane sveže cvetove najprej operemo. Oprane cvetove prestavimo v posodo in vanjo vlijemo vodo, tako, da se regratovi cvetovi namakajo vsaj 15 minut. Po poteku tega časa, cvetove odcedimo in še enkrat speremo s hladno vodo.

Očiščene regratove cvetove damov 5 litrsko posodo za kuhanje, vanjo vlijemo 3 l hladne vode in postavimo na štedilnik, da zavre na močnem ognju.

Takoj, zavre, znižamo temperaturo, dodamo 2 kg rjavega nerafiniranega sladkorja in cimetovo palčko (po želji). Sestavine nato večkrat premešamo, da se sladkor popolnoma raztopi.

Po tem, ko se je ves sladkor stopil, regratov sirup kuhamo v pokriti posodi na srednje močnem ognju, 2 uri in občasno premešamo. Po poteku tega časa, sestavinam dodamo sveže iztisnjen limonin sok in 6 vrečk vaniljevegaa sladkorja, vse dobro premešamo in nadaljujemo s kuhanjem še nadaljnji dve uri, tokrat v ne pokriti posodi.

Ko tudi ta čas poteče, posodo s sirupom umaknemo z ognja in vsebino skozi cedilo precedimo v drugo posodo. Posodo na to pokrijemo in počakamo, da se malo ohladi.

Tako narejeno maso vlijemo v dobro oprane in posušene kozarce za vlaganje. Kozarce nato dobro zapremo in postavimo na hladno in temno mesto, najbolje v klet ali shrambo. Pustimo jih, da se popolnoma ohladijo in zgostijo (to traja okoli okoli 2 dni).

Regratov sirup je pripravljen. Uživajte v njegovem okusu vse tja do konca leta in morda še malce dlje.

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor