Kraljevska regratova solata
Print Friendly, PDF & Email

Obožujete regratovo solato, pa vam je zmanjkalo idej, kako jo popestriti? Ali pa vam regrat mogoče sploh ni všeč, ker je grenak in bodičast? Kraljevska regratova solata je kot nalašč za prve in druge.

kraljevska regratova solata

Kaj potrebujemo za kraljevsko regratovo solato:

  • deska za rezanje
  • nož
  • solatna skleda
  • 2 manjši skledici
  • ponev
  • pribor za mešanje solate

kraljevska regratova solata-1Sestavine za kraljevsko regratovo solato:

  • skleda regrata
  • 2 stroka česna ali 1 mlada čebula
  • 40 g orehovih jedrc
  • 70 g dimljenega tofuja
  • 2 žlici kuhanega fižola
  • orehovo, bučno ali oljčno olje
  • kis
  • sol
  • poper
  • parmezan v kosu

Postopek:

Regrat očistimo, operemo in narežemo na manjše trakove (2-3 cm). Česen ali čebulo na drobno nasekljamo. Tofu narežemo na približno 1 cm velik kocke. Orehe na grobo nasekljamo ali nalomimo. Na ponvi najprej popražimo orehe, le toliko časa, da zadišijo. Shranimo jih v manjši skledici. V isti ponvi pogrejemo in na hitro popečemo še kocke tofuja.
V solatno skledo damo regrat, česen ali čebulo in fižol. Zabelimo z izbranim oljem in solatnim kisom ter po okusu začinimo. Vse skupaj dobro premešamo. Po vrhu posujemo prepražene orehe in kocke tofuja in še enkrat na hitro premešamo solato. Okuse zaokrožimo, če po vrhu solate potresemo lističe parmezana ali drugega aromatičnega zorjenega sira.

kraljevska regratova solata

Nasvet
Regrat lahko nabiramo od spomladi do pozne jeseni, pri nabiranju pa izberemo čim bolj mlade in svetlo zelene liste, ki so mehkejši in bolj sočni. Tako kot listi so uporabni tudi popki cvetov, za dekoracijo jedi pa tudi pravkar odprti cvetovi, ki pa sicer hitro porjavijo in so uporabni le kratek čas. Za solatne prelive uporabljamo kakovostna, po možnosti hladno stiskana in nerafinirana olja- orehovo in bučno olje sta aromatični, oljčno, repično in sončnično olje pa manj izrazitega okusa.
Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Eva

Navdušena in zvedava raziskovalka sveta in sebe: lepot in darov narave, skrivnosti različnih kultur in svojih notranjih doživetij, občutkov in vtisov. Vse to so tudi moja kulinarična raziskovanja: prepletanje in nadgradnja tradicionalnih receptov, spoznavanje "naravne" kuhinje in izvirni eksperimenti.

Dodaj odgovor