Testenine s pestom bazilike
Testenine s pestom iz bazilike (priporočam domačega)so hitro pripravljene in okusne, polne arome. Lahko uživamo tople ali hladne, primerne so tudi, da jih nesemo s seboj v službo za malico, doma pa jih lahko postrežemo za kosilo ali večerjo. Obrok pa vedno popestri in dopolni sezonska solata.
Testenine s pestom iz bazilike – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Testenine s pestom iz bazilike – sestavine
Za 4 osebe:
- 400 g testenin
- 4000 ml vode (za kuhanje)
- 40 g morske soli
- 200 g pesta iz bazilike
- 30 g parmezana ali sira po želji
- poper po želji
Testenine s pestom iz bazilike – postopek priprave
Za kuhanje testenin uporabimo desetkratno količino vode; za 100 g testenin odmerimo liter vode, glede na količino testenin povečujemo količino vode.
Vodo osolimo, ko zavre, vanjo stresemo testenine, ki jih pomešamo, da se ne oprimejo dna lonca, med kuhanjem jih večkrat pomešamo. Čas kuhanja je odvisen od vrste testenin, upoštevajmo navodila proizvajalca.Testenine kuhamo v odkriti posodi z rahlim vrenjem, da voda ves čas enakomerno vre, pred koncem kuhanja, testenine preizkusimo, da preverimo ali so dovolj kuhane. Testenine odcedimo in jih takoj stresemo v skledo.
Še vročim testeninam dodamo pesto iz bazilike in polovico naribanega parmezana.
Dobro premešamo, tako je jed hitro pripravljena, da jo postrežemo, vsekakor pa se zraven lepo poda sezonska solata.
Preostalo polovico parmezana ponudimo za posipanje naknadno, po vrhu že pripravljenega krožnika s testeninami. Zraven ponudimo poper in list bazilike za dekoracijo.
Testenine s pestom iz bazilike lahko ponudimo tople, kakor tudi hladne. V obeh primerih je jed okusna. Lučka Glaser
Ideje za hitro in enostavno pripravo testenin na različne načine:
- Slastni špageti s čemažem in orehi.
- Smetanova omaka s čemažem.
- Omaka s tuno za testenine.
- Polnozrnate testenine s satarašem.
- Omaka iz jurčkov.
- Črna redkev s testeninami.
- Zeljne krpice (tudi bleki ali flikice).
- Gobova omaka s testeninami.
- Špageti moje mladosti.