Smetanova omaka s čemažem
Smetanova omaka s čemažem je kremasta, s prefinjenim okusom po čemažu, ki bi jih s testeninam kar poročili, tako se dobro se ti dve sestavini ujemata na krožniku. Da pa bi bilo vse skupaj še okusnejše, povrhu potresemo še zmlete orehe in parmezan. Za pripravo takega krožnika potrebujemo 10 minut, če imamo pripravljen pesto iz čemaža po mojem receptu za čemažev pesto, ki vsebuje čemaž, deviško oljčno olje in sol. Čemaž je zdrav in ga je dobro uporabljati vse leto v prehrani, da pa ne izgubi preveč dragocenih sestavin ga ne kuhamo več, kakor je potrebno, največkrat ga samo pogrejemo, kakor v tem receptu.
Smetanova omaka s čemažem – pripomočki:
- kozica za omako
- lonec s pokrovko za testenine
- kuhalnica
- žlica
- cedilo
Smetanova omaka s čemažem – sestavine:
Za 2 osebi
- 200 g testenin
- 2 l vode za kuhanje testenin
- sol za testenine
- 200 ml smetane za kuhanje
- 140 ml čemaževega pesta
- 2 jušni žlici mletih orehov
- parmezan po želji
- poper po želji
Smetanova omaka s čemažem – priprava:
Za pripravo omake najprej v kozico zlijemo smetano in nato čemažev pesto.
Vse sestavine dobro premešamo in postavimo na štedilnik, da se počasi segreje.
Ko se segreje, je omaka pripravljena za na testenine.
Še preden pričnemo pripravljat omako, pristavimo lonec za testenine in jih skuhamo po navodilih proizvajalca. Če pa želite res okusne testenine, na zob vam priporočam, da vedno uporabite na 100 g testenin vsaj 1 liter vrele soljene vode, da se pri dodajanju testenin v vrelo vodo, voda ne shladi preveč in ves čas testenine lepo vrejo. Minuto pred koncem kuhanja preverimo ali testenine še potrebujejo kuhanje. To preverimo tako, da vzamemo eno testenino, malo počakamo in ugriznemo vanjo. Če, ugotovimo, da je ravno prav kuhana, testenine takoj stresemo na cedilo, in odcedimo, da se ne razkuhajo.
Na krožnik naložimo testenine, jih prelijemo z omako, potresemo z sesekljanimi orehu, parmezanom in po želji tudi s poprom.
Dober tek vam želi Lučka Glaser.