Pljučka s krompirjem v enolončnici
Pljučka s krompirjem so okusna enolončnica, ki je skoraj pozabljena specialiteta, kakor večina jedi iz drobovine. Pljučk ne kuhamo več doma, niti nam jih ne ponudijo v gostilnah. Vendar pljučka so rahla, mehka in imajo prav poseben okus, sladko, malo grenijo in z uporabo začimb in vina naredimo pljučka s krompirjem v bogato in okusno jed. Namesto vina lahko uporabite malo kisa, vendar v veliko manjši količini, kakor vino.
Pljučka s krompirjem v enolončnici – pripomočki:
- večji lonec s pokrovko za prvo kuhanje
- kozica s pokrovko za krompir
- lonec s pokrovko za pripravo pljučk s krompirjem
- deska za rezanje
- krožnik
- nož
- kuhalnico
- jušno žlico
- kavno žlico
- stepalo
Pljučka s krompirjem v enolončnici – sestavine
Za 2 osebi:
- 400 g kuhanih govejih pljučk
- 160 g krompirja
- 30 g čebule
- strok česna
- 1/2 kisle paprike ali kisla kumarica
- 1 žlica olja
- 1 žlica moke
- 1 l vroče vode ali juhe
- 1 žlica jušne zelenjave
- ščep mletega popra
- ščep majarona
- 3 lovorjev liste
- 2 žlici vina
- zelen peteršilj
Pljučka s krompirjem v enolončnici – postopek:
Pljučka operemo in jim odstranimo sapnik. Damo jih kuhat v večji lonec v vrel krop in solimo, lonec pokrijemo s pokrovko in kuhamo 1/2 ure, nato pljučka vzamemo iz vode in jih damo na krožnik, da se ohladijo, vodo zavržemo. Olupimo krompir, ga narežemo na kocke in damo kuhat v kozico, ki jo pokrijemo. Ohlajena pljučka narežemo na kocke.
V lonec odmerimo olje in na njem med mešanjem, prepražimo čebulo. Ko je lepo prepražena, dodamo še moko, ki jo tudi prepražimo.
Kislo papriko narežemo na drobne koščke, dodamo v lonec in dolijemo polovico vode. Stepalo uporabimo, da dobro stepamo tekočino, da postane kremasta in brez grudic.
V lonec dodamo kuhane in na kocke narezana pljučka, jušno zelenjavo, na drobno sesekljan česen, majaron, mleti poper in lovorjev list.
Dodamo kuhan krompir s tekočino vred v kateri smo ga skuhali, dosolimo in dodamo vino, vse sestavine premešamo in kuhamo na zmerni temperaturi še 15 minut. Peteršilj drobno narežemo, enolončnico pljučka s krompirjem naložimo na krožnik in potresemo z peteršiljem.
Zraven ponudimo domač kruh: konopljin kruh, polnozrnati kruh, polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči, ajdov kruh z orehi, mlečni bel kruh.
Dober tek vam želi Lučka Glaser.