Mesni polpeti s fižolom
Print Friendly, PDF & Email

Mesni polpeti s fižolom so polpeti iz mletega govejega mesa, ki mu za vezavo namesto jajc in moke dodamo kuhan fižol. Če uporabimo tistega iz pločevinke, je vsa priprava še bolj enostavna – vse sestavine namreč le zmeljemo v sekljalniku, da se dobro zmešajo in masa za polpete je pripravljena, da jo oblikujemo v ploščke, ki jih popečemo v ponvi. Prej moramo le popražiti čebulo, ki jim bo dala dober, malo karamelast okus.

Mesni polpeti s fižolom

Pripomočki za mesne polpete s fižolom:

  • sekljalnik (če ga nimamo, uporabimo vilice in električni mešalnik)

Sestavine za mesne polpete s fižolom:

Za 7 polpetov:

  • 250 g mletega govejega mesa
  • 140 g kuhanega fižola (iz pločevinke)
  • 1 manjša čebula (okoli 120 g) čebule
  • 2 stroka česna
  • približno 6 žlic sončničnega olja za peko
  • 1 šopek svežega peteršilja (ali za 1 žlico sesekljanega zamrznjenega)
  • 1 žlička domače začimbne mešanice
  • 1/2 žličke soli

Postopek za mesne polpete s fižolom:

Mesne polpete s fižolom pripravimo tako, da sesekljamo 1 manjšo čebulo oz. 120 g. V ponev vlijemo nekaj žlic olja in ko se segreje, dodamo čebulo, da se lepo popraži. Najbolje je, da ponev pokrijemo, da se čebula nežno duši, dolijemo pa tudi nekaj žlic vode. Proti koncu dodamo 2 strta stroka česna in pražimo še par minutk, nato pa ponev odstavimo.

Mesni polpeti s fižolom

V sekljalnik damo 250 g mletega govejega mesa, 140 g kuhanega fižola (če uporabimo tistega iz pločevinke, ga prej stresemo na cedilo in splaknemo), pol žličke soli, 1 žličko domače začimbne mešanice in rahlo ohlajeno popraženo čebulo in česen. Sesekljamo tudi šopek peteršilja ali uporabimo za žlico zamrznjenega in ga dodamo v sekljalnik.

Če nimamo sekljalnika, fižol splaknemo in stresemo na globlji krožnik ter ga pretlačimo z vilicami. Nato vse sestavine stresemo v skledo in jih premešamo s pomočjo električnega mešalnika.

Mesni polpeti s fižolom

Z mešanjem zaključimo, ko se sestavine lepo povežejo v maso, iz katere bomo lahko oblikovali polpete. Če ostane kakšen večji košček fižola, ni nič narobe.

Mesni polpeti s fižolom

Na štedilnik pristavimo ponov, v kateri bomo mesne polpete s fižolom spekli. Če bomo uporabili ponev, v kateri smo prej popražili čebulo, bo okus polpetov še boljši. 😉 Dolijemo nekaj žlic olja. Z žlico zajamemo nekaj mase in iz nje oblikujemo polpet. Lažje gre z mokrimi rokami. Polpeti so lahko poljubno veliki, moji so bili približno 6 cm v premeru. Položimo jih v segreto ponev. Pečemo jih okoli 7 minut.

Mesni polpeti s fižolom

Ko po robovih posivijo, jih s kuhinjsko lopatko previdno obrnemo, da jih popečemo še na drugi strani. Sama jih pečem tako, da jih pokrijem s pokrovko, da se res dobro spečejo in da na dnu ponve nastaja okusen sok, ki jim da res dober okus po karameli.

Mesni polpeti s fižolom

Pečeni mesni polpeti s fižolom so pripravljeni, da jih ponudimo. Zraven lahko postrežemo poljubno prilogo in solato. Dober tek!

Mesni polpeti s fižolom

Mesne polpete ali kroglice pa lahko pripravite tudi iz kuhanega govejega mesa, ki ostane od juhe:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor