Enostavni krompirjevi polpeti
Print Friendly, PDF & Email

Krompirjevi polpeti me spominjajo na staro mamo, ki je naredila tako dobre. Za pripravo so res tako enostavni, da jih naredimo mimogrede. V bistvu pripravimo pire krompir ali uporabimo ostanke le-tega, če smo ga skuhali preveč. Dodamo par sestavin za vezavo, da dobimo krompirjevo testo, nato pa iz njega oblikujemo diske. Te oblečemo v drobtine in polpete spečemo v ponvi.

Pri oblikovanju se nam testo rado prijema na roke, pri čemer nam je najbolj v pomoč trik z vodo: roke si umijemo s hladno vodo in jih ne obrišemo, ampak kar z mokrimi oblikujemo polpete. Tako se nam masa ne bo prijemala na prste in dlani, lepo okrogle polpete pa bomo oblikovali z lahkoto.

Krompirjevi polpeti so dobra priloga poleg mesnih jedi, sploh z omako. Lahko so tudi samostojna jed, če zraven postrežemo še solato. Polpete pa lahko tudi zamrznemo tako, da jih naložimo na pomokano desko, ki jo položimo v zamrzovalnik in jo tam pustimo čez noč. Naslednji dan polpete nežno privzdignemo z nožem in jih preložimo v primerno posodo. Pred peko jih ni potrebno odmrzovati.

Enostavni krompirjevi polpeti

Pripomočki za enostavne krompirjeve polpete:

  • Ne potrebujemo posebnih pripomočkov.

Sestavine za enostavne krompirjeve polpete:

Za 3-4 osebe oz. 14 polpetov:

  • 900 g krompirja*
  • 30 g masla*
  • 2/3 dl mleka*
  • 1 žlička* in še 1/4 žličke soli
  • šopek peteršilja
  • 1 jajce velikosti L
  • 250 g moke (navadne gladke bele moke)
  • 50 g drobtin

Sestavine označene z zvezdico* so enakovredne dobrim 900 g krompirjevega pireja.

Postopek za enostavne krompirjeve polpete:

Olupimo in speremo 900 g krompirja. V večjo posodo nalijemo vodo, jo solimo z žličko soli in vanjo stresemo na koščke narezan krompir. Ko zavre, temperaturo nekoliko znižamo, tako da voda le še zmerno brbota. Kuhamo do mehkega.

Enostavni krompirjevi polpeti

Ko je krompir kuhan, odlijemo vodo in ga pretlačimo. Dodamo mu še 2/3 dl mleka in 30 g masla, tako da nastane pire krompir.

Enostavni krompirjevi polpeti

V skledo, v kateri bomo sestavine za krompirjeve polpete zmešali, ubijemo jajce, dodamo sesekljam šopek peteršilja in 1/4 žličke soli. Dodamo mu pravkar narejen pire ali pa uporabimo pire, ki nam je ostal od kosila.

Enostavni krompirjevi polpeti

Vse skupaj zmešamo z mešalnikom. Postopno primešamo še 250 g moke.

Enostavni krompirjevi polpeti

Na globok krožnik vsujemo 50 g drobtin. Iz mase oblikujemo polpete. Lažje bo, če bomo prej zmočili roke. Vsak polpet posebej položimo v drobtine in ga še obrnemo, da je z njimi prekrit v celoti. Polpete zlagamo na desko.

Enostavni krompirjevi polpeti

Pripravimo ponev, v kateri jih bomo ocvrli. Vanjo vlijemo 3 žlice olja in ko je segreto, vanj nežno položimo polpete. Na zmerni temperaturi jih pečemo 10 minut na eni strani, nato jih s pomočjo kuhinjske lopatke obrnemo in zapečemo še na drugi strani. Če jih bomo pekli na previsoki temperaturi, bodo zažgani, znotraj pa ne bodo dovolj pečeni.

Enostavni krompirjevi polpeti

Enostavni krompirjevi polpeti so pečeni, ko so (temnejše) zlatorjave barve – zunaj so prijetno hrustljavi, znotraj pa mehki. Zložimo jih na servirni krožnik in takoj ponudimo, saj so najboljši še topli, lahko pa jih jemo tudi kasneje, ko se že ohladijo. Če ne bomo takoj spekli vseh, jih lahko tudi zamrznemo in jih imamo pri roki za drugič, ko jih brez predhodnega odtaljevanja položimo v segreto ponev in normalno ocvremo, le da nekoliko podaljšamo čas pečenja in pazimo, da jih ne pečemo na previsoki temperaturi.

Dober tek!

Enostavni krompirjevi polpeti

Krompirjevi polpeti so odlična priloga k tem jedem:

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor