Polpeti iz brokolija in cvetače
Print Friendly, PDF & Email

Iz brokolija in cvetače lahko zelo enostavno pripravimo polpete, ki so lahko priloga ali glavna jed obroka, navadno kosila ali večerje. Cvetke brokolija in cvetače skuhamo, sesekljamo, nato pa dodamo sestavine, ki poskrbijo, da nastane masa, iz katere potem z žlico oblikujemo okrogle polpetke, ki jih ocvremo v ponvi z malo maščobe. Moja najljubša sestavina v njih je sir, zaradi katerega so polpeti iz brokolija in cvetače okusnejši, mehki in ne razpadajo. Sicer pa so ti polpeti pripravljeni brez moke ali drobtin. 😉

Pripomočki za polpete iz brokolija in cvetače:

Ni posebnih pripomočkov.

Sestavine za polpete iz brokolija in cvetače:

Za 2-3 osebe:

 • 150 g cvetače
 • 150 g brokolija
 • 2 jajci (velikost L)
 • 45 g sira (uporabila sem masdamer, lahko tudi ementaler ali drug sir po izbiri)
 • 10 g sveže naribanega parmezana
 • 30 g mletih mandljev
 • ščep majarona
 • ščep origana
 • ščep šetraja
 • ščep + ščepec soli (količino prilagodimo glede na slanost sirov)
 • par žličk olja za cvrtje

Postopek za polpete iz brokolija in cvetače:

Brokoli in cvetačo očistimo, razrežemo na manjše cvetke in jih vsujemo v vrelo vodo v loncu. Vodo solimo s ščepom soli. Kuhamo približno 5-10 minut v kropu, brokoli in cvetača morata biti skoraj popolnoma mehka, ne pa že na meji razpadanja. Preizkusimo z vilico, da ugotovimo, kdaj je zelenjava dovolj kuhana. Nič ni narobe, če je še nekoliko trda. 😉 Odcedimo vodo in cvetke sesekljamo z nožem.

Sesekljana brokoli in cvetačo damo v skledo, kamor dodamo še 2 jajci in premešamo z žlico.

Mešanico obogatimo s suhimi zelišči, ki jih pomanemo med prsti, da spustijo več arome, ter naribanima siroma: 45 g masdamerja ali drugega izbranega sira in 10 g sveže naribanega parmezana. Če kupimo kos parmezana in ga vsakič sproti naribamo, bodo naše jedi precej bolj okusne, kot če uporabimo že nariban parmezan. 😉 Premešamo.

Masi za polpete iz brokolija in cvetače dodamo še 30 g mletih mandljev in ščepec soli ter še zadnjič premešamo.

V ponev kanemo žličko olja in jo s kuhinjskim čopičem razmažemo po dnu posode. Ko se maščoba segreje, z žlico zajamemo malo mase in jo položimo v ponev. Poskusimo oblikovati okrogle polpete, nič pa ne bo narobe, če bodo nepravilnih oblik. Za otroke se lahko celo potrudimo in poskusimo narediti še kakšne druge like, npr. trikotnik, kvadrat … Na toploti se bo sir stopil in rob polpetov bo verjetno nekoliko drugačne oblike, kot smo si ga zamislili na začetku, a nič zato. Polpete iz brokolija in cvetače pečemo približno 3-5 minut na srednje visoki temperaturi na vsaki strani, da postanejo zlato-rjavo zapečeni. Pri obračanju si pomagamo s kuhinjsko lopatko.

Po cvrtju jih zložimo na kuhinjsko brisačko in nadaljujemo s cvrtjem polpetov, dokler ne porabimo vse mase. Polpete nato zložimo na servirni krožnik in jih ponudimo kot glavno jed ali prilogo.

Zraven polpetov lahko ponudimo:

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor