Tunini polpeti brez moke in jajc
Tunini polpeti brez moke in jajc so pripravljeni 1, 2, 3 in so rahli, nežni in okusni. V njih je poleg tunine še zelenjava, ki jim daje strukturo, se pa prav nič ne okusi posameznih sestavin, tako da jih bomo lahko brez poslušanja pritožb ponudili tudi otrokom. Začinjeni so z domačo začimbno mešanico in peteršiljem, namesto pšenične moke pa se v njih skrivajo mleti mandlji.
Za te polpete ne potrebujemo veliko časa, saj vse sestavine enostavno zmešamo v sekljalniku, da dobimo enotno maso, iz katere oblikujemo polpete in jih polagamo v ponev z malo maščobe. Med peko so polpetki manj obstojni in moramo pri obračanju biti previdni, ko se nekoliko ohladijo, pa so bolj kompaktni. Jemo namreč lahko pravkar pečene ali že ohlajene. Hranimo jih v hladilniku, kjer lahko počakajo kot malica za naslednji dan.
Pripomočki za tunine polpete brez moke in jajc:
- sekljalnik (če ga nimamo, uporabimo vilice)
Sestavine za tunine polpete brez moke in jajc:
Za 2-3 osebe:
- 120 g tunine v oljčnem olju (uporabila sem tunino Rio Mare)
- 95 g naribanega korenja
- 1 žlička domače začimbne mešanice
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- 140 g kuhanega fižola (uporabila sem tistega iz konzerve)
- 25 g mletih mandljev
- 2 žlici sončničnega olja
Postopek za tunine polpete brez moke in jajc:
Priprava teh tuninih polpetov je res enostavna. Najprej naribamo 95 g korenja.
Korenje stresemo v sekljalnik. Dodamo še 120 g tunine (olje odlijemo), 140 g kuhanega fižola, 25 g mletih mandljev, 1 žličko domače začimbne mešanice in za 1 žlico sesekljanega svežega peteršilja.
V sekljalniku vse sestavine za tunine polpete sesekljamo v homogeno zmes, a ni treba, da masa postane čisto gladka – lahko ostane kakšen večji košček tunine ali fižola. Če nimamo sekljalnika, z vilico pretlačimo fižol in dodamo druge sestavine, ki jih zmešamo ročno ali z mešalnikom.
Iz dobljene mase bomo oblikovali manjše polpete. Pripravimo ponev in jo postavimo na štedilnik. Ko se segreje, vanjo vlijemo za žličko sončničnega olja in ga razmažemo po dnu posode. Z žličko zajamemo maso in si jo položimo v mokro dlan. Z rokama oblikujemo kroglico, ki jo nato sploščimo. Polpetek poožimo v vročo ponev – potem temperaturo znižamo na srednje vročo, da se tunini polpeti ne bodo prismodili. Po enakem postopku oblikujemo še ostale polpete, dokler ne porabimo vse mase. Če se nam masa med oblikovanjem začne prijemati na roke, jih umijemo in z mokrimi rokami nadaljujemo postopek priprave tuninih polpetov.
Pečemo jih približno 5 minut, nato pa jih s pomočjo kuhinjske lopatke previdno obrnemo. Dolijemo žlico olja. Pečemo jih še na drugi strani približno 5 minut, da tudi tukaj postanejo zlatorjavo zapečeni.
Tunini polpeti so pečeni, ko so lepo zapečeni z obeh strani. Položimo jih na servirni krožnik in ponudimo. Dober tek!
Če imate radi jedi iz tune, preverite še te recepte: