Slane blazinice iz listnatega testa
Print Friendly, PDF & Email

Za goste ali kar tako pripravimo slane blazinice iz listnatega testa. To je enostaven, okusen prigrizek, ki ga nadevamo s sirom in poljubnimi drugimi dodatki. Sama sem izbrala olive, čebulo in rožmarin. Piko na i tem slanim grižljajčkom daje zeliščna sol, ki ne sme manjkati.

Slane blazinice iz listnatega testa

Pripomočki za slane blazinice iz listnatega testa

  • čimvečji pekač s papirjem za peko
  • ribežen
  • valjar

Sestavine za slane blazinice iz listnatega testa

Za en večji pekač blazinic:

  • 2 zavitka listnatega testa po 275 g
  • 150 g sira (uporabila sem masdamer)
  • pol žličke zeliščne soli
  • 1 jajce
  • 4 olive
  • 1 manjša čebula
  • vejica rožmarina

Postopek za slane blazinice iz listnatega testa

Za ta prigrizek oba zavitka listnatega testa pustimo na sobni temperaturi kakšno uro preden se lotimo priprave, da se nekoliko zmehčata. Na pomokani površini ju zvaljamo v obliki in velikosti pekača. Nato prvo plast testa prestavimo na pekač, obložen s papirjem za peko.

Slane blazinice iz listnatega testa

Naribamo 150 g sira in ga posujemo po testu na pekaču. Klasično pečico vklopimo na 150 °C.

Slane blazinice iz listnatega testa

Čez položimo drugo plast testa. To najlažje naredimo, če testo navijemo na valjar in ga prestavimo na pekač, odvijemo z valjarja in previdno položimo čez prvo last, tako da so robovi obeh plasti testa poravnani.

Slane blazinice iz listnatega testa

Z nožem previdno razrežemo nadevano testo na kvadratke ali pravokotnike, velike za en grižljaj.

Slane blazinice iz listnatega testa

Z vilicami nežno prebodemo vsak košček. V skledici razžvrkljamo jajce in z njim premažemo vse blazinice.

Slane blazinice iz listnatega testa

Zdaj slane blazinice poljubno obložimo. Izbrala sem čebulo, olive in rožmarin. Čebulo narežemo na večje koščke in jih razplastimo ter  naložimo na testo. Ta zelenjava da prijeten sladkast okus, rožmarin pa svežino, ki spominja na poletne dni. Če izberemo olive, jih narežemo na kolobarje. Uporabimo lahko tudi druge sestavine po okusu ali pa jih več kombiniramo med seboj. Na koncu vse posujemo z zeliščno soljo.

Slane blazinice iz listnatega testa

Pekač potisnemo v ogreto pečico. Slane blazinice iz listnatega testa pečemo 15 minut, tiste, obložene s čebulo pa nekoliko dlje. Čas in temperaturo peke prilagodimo svoji pečici, blazinice pa morajo biti zapečene lepo zlatorjavo.

Slane blazinice iz listnatega testa

Ti enostavni slani mini kruhki so pripravljeni, da jih postrežemo. Lahko jih spečemo tudi vnaprej in jih shranimo v posodi s pokrovom.

Slane blazinice iz listnatega testa

Dober tek!

Če iščete več idej za prigrizke, pokukajte med te recepte:

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor