Slane blazinice iz listnatega testa
Za goste ali kar tako pripravimo slane blazinice iz listnatega testa. To je enostaven, okusen prigrizek, ki ga nadevamo s sirom in poljubnimi drugimi dodatki. Sama sem izbrala olive, čebulo in rožmarin. Piko na i tem slanim grižljajčkom daje zeliščna sol, ki ne sme manjkati.
Pripomočki za slane blazinice iz listnatega testa
- čimvečji pekač s papirjem za peko
- ribežen
- valjar
Sestavine za slane blazinice iz listnatega testa
Za en večji pekač blazinic:
- 2 zavitka listnatega testa po 275 g
- 150 g sira (uporabila sem masdamer)
- pol žličke zeliščne soli
- 1 jajce
- 4 olive
- 1 manjša čebula
- vejica rožmarina
Postopek za slane blazinice iz listnatega testa
Za ta prigrizek oba zavitka listnatega testa pustimo na sobni temperaturi kakšno uro preden se lotimo priprave, da se nekoliko zmehčata. Na pomokani površini ju zvaljamo v obliki in velikosti pekača. Nato prvo plast testa prestavimo na pekač, obložen s papirjem za peko.
Naribamo 150 g sira in ga posujemo po testu na pekaču. Klasično pečico vklopimo na 150 °C.
Čez položimo drugo plast testa. To najlažje naredimo, če testo navijemo na valjar in ga prestavimo na pekač, odvijemo z valjarja in previdno položimo čez prvo last, tako da so robovi obeh plasti testa poravnani.
Z nožem previdno razrežemo nadevano testo na kvadratke ali pravokotnike, velike za en grižljaj.
Z vilicami nežno prebodemo vsak košček. V skledici razžvrkljamo jajce in z njim premažemo vse blazinice.
Zdaj slane blazinice poljubno obložimo. Izbrala sem čebulo, olive in rožmarin. Čebulo narežemo na večje koščke in jih razplastimo ter naložimo na testo. Ta zelenjava da prijeten sladkast okus, rožmarin pa svežino, ki spominja na poletne dni. Če izberemo olive, jih narežemo na kolobarje. Uporabimo lahko tudi druge sestavine po okusu ali pa jih več kombiniramo med seboj. Na koncu vse posujemo z zeliščno soljo.
Pekač potisnemo v ogreto pečico. Slane blazinice iz listnatega testa pečemo 15 minut, tiste, obložene s čebulo pa nekoliko dlje. Čas in temperaturo peke prilagodimo svoji pečici, blazinice pa morajo biti zapečene lepo zlatorjavo.
Ti enostavni slani mini kruhki so pripravljeni, da jih postrežemo. Lahko jih spečemo tudi vnaprej in jih shranimo v posodi s pokrovom.
Dober tek!
Če iščete več idej za prigrizke, pokukajte med te recepte:
- Polnjen kruhov venec.
- Sirov prigrizek iz tortilj.
- Kruhki s hrustljavo zapečeno slanino.
- Topli kruhki s smetanovim nadevom.
- Hrustljavi kruhki z lososom in sirom.
- Kruh s česnom, sirom in šunko.
- Pečeni žepki z zelenjavo in sirom.
- Sirove palčke – cigare.
- Mesni venec s čebulo in brokolijem.
- Mesni venec s koruzo in fižolom po mehiško.