Polnjen kruhov venec
Print Friendly, PDF & Email

Polnjen kruhov venec sestavljajo kepice testa, v katere zapremo sir, po želji pa tudi šunko ali še kakšen drug nadev, in jih zložimo v obliki kroga. Polnjene kruhove bombetke premažemo z zeliščnim maslom in spečemo. Mmm, kako lepo diši, ko se kruhov venček peče in osupne zbrano družbo, od katere si vsak utrga svoj košček kruha in uživa v skritem nadevu. Idealen je tudi za posebne priložnosti. Praktičen je za pogostitve, saj so posamezne kruhove kroglice velike ravno prav, za nekaj grižljajev.

polnjen kruhov venec

Pripomočki za polnjen kruhov venec

 • čimvečji pekač s papirjem za peko
 • ribežen
 • multipraktik

Sestavine za polnjen kruhov venec

Za 4-6 oseb:

 • 300 g bele pšenične moke (del, približno 50 g, lahko nadomestimo s polnozrnato)
 • 1/3 vrečke kvasa v prahu
 • 1/2 žličke soli
 • 1 žlica olivnega olja
 • 1 žlička medu
 • 180 g sira (poljubnega, npr. ementaler, masdamer, tilzit …)
 • 20 g masla
 • ščep posušenega origana
 • 1 žlica sesekljanega peteršilja
 • po želji še nekaj rezin izbrane salame, gorgonzola …

Postopek za polnjen kruhov venec

Najprej pripravimo testo: v skledo multipraktika stresemo 300 g moke, pol žličke soli in 1/3 vrečke suhega kvasa. Premešamo – lahko kar z žlico. Če nimamo multipraktika, lahko uporabimo električni mešalnik ali pa mešamo s kuhalnico.

polnjen kruhov venec

V kozarcu zmešamo 2 dl tople vode, žličko medu in žlico olivnega olja. Vse skupaj vlijemo k moki in začnemo delati testo z nastavkom za gnetenje. Gnetemo 10 minut, da nastane kepa testa. Premažemo jo z olivnim oljem in pokrijemo s kuhinjsko krpo. Pustimo, da počiva nekaj ur, tako da naraste na dvojni volumen.

polnjen kruhov venec

Ko bomo začeli pripravljati kruhov venec, na velik pekač položimo papir za peko in naribamo sir. Na pomokani površini nato oblikujemo kroglice: od kepe testa odtrgamo ali odrežemo košček v velikosti oreha ali pink ponk žogice. Sploščimo ga.

polnjen kruhov venec

Na sredino položimo približno za žlico naribanega sira. Dodamo lahko še gorgonzolo, mocarelo, staran sir ali šunko ali kakšno drugo salamo. Lahko izberemo tudi kakšen namaz ali zelenjavo (npr. olive, papriko …).

polnjen kruhov venec

Testo oblikujemo v kroglico tako, da nadev ostane dobro skrit v notranjosti. Polnjene kruhove kroglice zlagamo na pekač v obliki trojnega kroga (kroglice polagamo v treh kolobarjih).

polnjen kruhov venec

Ko napolnimo vse kroglice in jih zložimo drugo poleg druge na pekač, tako da nastane čimlepši krog, v kozici stopimo 20 g masla in mu dodamo ščep posušenega origana in žlico sesekljanega peteršilja. Po želji dodamo tudi ščep soli, lahko zeliščne. S tem premažemo naš venec (pomagamo si s kuhinjskim čopičem). Pustimo, da kroglice še malo vzhajajo (približno 1 uro). Proti koncu vzhajanja, vklopimo klasično pečico na 190 °C.

polnjen kruhov venec

Pekač položimo v ogreto pečico in kruhov venec pečemo približno 20 minut. Spremljamo in točen čas in temperaturo peke prilagodimo svoji pečici.

polnjen kruhov venec

Pečen kruhov venec prestavimo na desko ali pladenj. Po želji ga okrasimo z vejicami rožmarina ali drugega zelišča, kockami sira ali pa mu dodamo še pomako, tukaj najdete nekaj idej:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor