Jesenski karpačo z bučkami
Jesenski karpačo z bučkami je zadnji način kako še ujeti darove, ki jih ponuja vrt preden zaspi v zimske sanje. S takšnimi jedmi si lahko še malo s pomočjo narave okrepimo zdravje pred pričetkom zimskih obolenj. Jesenski karpačo z bučkami ni samo skleda zdravja ampak je tudi okusna jed. Je paša za oči, ki jo boste pripravili z malo truda. Najbolje je, da poberete sadove, ki jih ponuja vaš vrt zraven pa dodate še sestavine iz hladilnika in shrambe.
Jesenski karpačo z bučkami – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož za čiščenje zelenjave
- nož z sekljanje
- ostro strgalo za zelenjavo
- strgalo za sir
- tolkač za meso
Jesenski karpačo z bučkami – sestavine:
- mlada bučka
- manjši korenček po osebi
- pest mladih regratovih listov po osebi
- vejica peteršilja po osebi
- 4 do 5 cvetov kapucinke po osebi
- šopek drobnjaka po osebi
- manjša paprika po osebi
- jušna žlica zdrobljenih slanih arašidov po osebi
- sol po okusu
- pasta iz balzamičnega kisa
- jušna žlica in pol hladno stiskanega oljčnega olja po osebi
- drobno nariban sir po vaši izbiri
Jesenski karpačo z bučkami – postopek priprave:
Operite in očistite vso potrebno zelenjavo. Če prirpavljate karpačo za več oseb pripravite toliko krožnikov kot predvidevate, da jih boste postregli. Razporedite jih po kuhinjskem pultu in pričnite z delom. Najprej z ostrim strgalom kar direktno na krožnik naribajte nekaj rezin bučk. Preko na julien naribajte korenček, dodajte sesekljane regratove liste.
Poreko regrata ponovno naribajte nekaj tankih rezin bučke. Preko naribajte še papriko.
Ko ste končali z dodajanjem zelenjave preko vsebine krožnika kar se da drobno naribajte sir po lastni izbiri. Količino sira in ostalih sestavin prilagodite glede na lastni okus. Ne trudite se z urejenostjo krožnika saj bo imel “skuštran” krožnik videz spontanosti in bo bolj pritegnil oko.
Na drobno sesekljajte peteršilj, cvetove kapucink in drobnjak ter mešanico posujte po krožnikih.
Z tolkačem za meso zdrobite slane pražene arašide in jih prav tako posujte po krožnikih. Po želji lahko uporabite tudi kakšna druga semena.
Sledi še dodajanje začimb. Te boste dodali preden krožnik postavite na mizo. Po okusu začinite krožnik z soljo in oljčnim oljem. Na koncu pa v obliki spirale dodajte še pasto balzamičnega kisa.
Vsak jedec naj vsebino svojega krožnika premeša sam. Kadar pričakujete goste jim lahko ponudite tako pripravljen krožnik saj ga lahko delno že pred pripravite in začimbe dodate šele tik pred serviranjem. Tako boste pridobili na času, ki ga boste lahko posvetili uživanju z gosti.
Če želite postreči dobro predjed ali samo prigrizek lahko pripravite tudi:
- polnjene paprike z zeliščno skuto
- jesensko solato “skleda zdravja”
- ribjo pašteto z bučnimi semeni
- namaz iz čemaža. čičerike in sezama
- jurčkov karpačo če je ravno sezona in imate na voljo sveže jurčke
- jetrno pašteto za bogove