Jesenska solata “skleda zdravja”
Mešana jesenska solata “skleda zdravja” je kombinacija vsega tistega kar lahko jeseni še poberemo in podpremo svoje zdravje. Hitro pripravljena vas bo oskrbela z vsem kar telo potrebuje za krepko malico, hitro predjed pri kosilu ali kvalitetno večerjo. Polnost okusa ni edino kar vam bo ponudila – počutili se boste kot, da imate nove baterije!
Jesenska solata “skleda zdravja” – pripomočki:
- deska
- oster nož
- ponev
- pripomoček za mešanje
Jesenska solata “skleda zdravja” – sestavine:
- 10 češnjevih paradižnikov
- šopek radičevih listov (10 srednje velikih)
- šopek mladih jesenskih listov regrata (20 do 30 listov – odvisno od velikosti)
- 2 jušni žlici bučnih semen (golice)
- 2 jušni žlici semen jedilne konoplje
- 4 jušne žlice naribanega parmezana ali mladega sira
- 5 do 10 cvetov kapucink
- vejica svežega cvetočega origana (ali kakšnega drugega zelišča, lahko tudi ščepec suhih domačih zelišč)
- sol po okusu
- 2 jušni žlici oljčnega ali bučnega olja
- balzamični kis po okusu
Sestavine za pripravo kruhovih kock za posip:
- 6 jušnih žlic na kockice narezanega posušenega kruha (kako posušiti kruh poglejte tukaj)
- 2 jušni žlici sezamovega ali lešnikovega olja
- 1 čajna žlička mešanice domačih posušenih zelišč
- sol po okusu
Količine so primerne za dve osebi kot predjed ali malica.
Jed lahko ponudite tudi kot glavni obrok – v tem primeru povečajte količine sestavin. Če sestavine na vrtu naberete dan prej bo priprava trajala le nekaj minut.
Jesenska solata “skleda zdravja” – postopek priprave:
Pripravite dva krožnika. Razpolovite češnjeve paradižnike in jih položite na krožnika. Na drobne trakce narežite liste radiča in regrata ter pomešane posipajte preko paradižnikov.
Na vsak krožnik preko solatne podlage posipajte bučna semena, semena jedilne konoplje in nariban parmezan ali nariban mladi sir.
Segrejte ponev v katero ste nasipali 1 čajno žličko posušene mešanice domačih zelišč, sol in sezamovo ali lešnikovo olje. Premešajte in dodajte 6 jušnih žlic posušenega na kocke narezanega starega kruha, ki ga za ta namen pripravljenega hranite posušenega v zaprtem kozarcu.
Preko solatnih krožnikov natrgajte svežo vejico cvetočega origana, cvetove kapucink in posipajte sveže pripravljene hrustljave kruhove kockice. Prelijte z oljčnim ali bučnim oljem in balzamičnim kisom.