Jesenska solata “skleda zdravja”
Print Friendly, PDF & Email

Mešana jesenska solata “skleda zdravja” je kombinacija vsega tistega kar lahko jeseni še poberemo in podpremo svoje zdravje. Hitro pripravljena vas bo oskrbela z vsem kar telo potrebuje za krepko malico, hitro predjed pri kosilu ali kvalitetno večerjo. Polnost okusa ni edino kar vam bo ponudila – počutili se boste kot, da imate nove baterije!

Jesenska solata “skleda zdravja” – pripomočki:

  • deska
  • oster nož
  • ponev
  • pripomoček za mešanje

Jesenska solata “skleda zdravja” – sestavine:

  • 10 češnjevih paradižnikov
  • šopek radičevih listov (10 srednje velikih)
  • šopek mladih jesenskih listov regrata (20 do 30 listov – odvisno od velikosti)
  • 2 jušni žlici bučnih semen (golice)
  • 2 jušni žlici semen jedilne konoplje
  • 4 jušne žlice naribanega parmezana ali mladega sira
  • 5 do 10 cvetov kapucink
  • vejica svežega cvetočega origana (ali kakšnega drugega zelišča, lahko tudi ščepec suhih domačih zelišč)
  • sol po okusu
  • 2 jušni žlici oljčnega ali bučnega olja
  • balzamični kis po okusu

Sestavine za pripravo kruhovih kock za posip:

  • 6 jušnih žlic na kockice narezanega posušenega kruha (kako posušiti kruh poglejte tukaj)
  • 2 jušni žlici sezamovega ali lešnikovega olja
  • 1 čajna žlička mešanice domačih posušenih zelišč
  • sol po okusu

Količine so primerne za dve osebi kot predjed ali malica.
Jed lahko ponudite tudi kot glavni obrok – v tem primeru povečajte količine sestavin. Če sestavine na vrtu naberete dan prej bo priprava trajala le nekaj minut.

Jesenska solata “skleda zdravja” – postopek priprave:

Pripravite dva krožnika. Razpolovite češnjeve paradižnike in jih položite na krožnika. Na drobne trakce narežite liste radiča in regrata ter pomešane posipajte preko paradižnikov.

Na vsak krožnik preko solatne podlage posipajte bučna semena, semena jedilne konoplje in nariban parmezan ali nariban mladi sir.

Segrejte ponev v katero ste nasipali 1 čajno žličko posušene mešanice domačih zelišč, sol in sezamovo ali lešnikovo olje. Premešajte in dodajte 6 jušnih žlic posušenega na kocke narezanega starega kruha, ki ga za ta namen pripravljenega hranite posušenega v zaprtem kozarcu. 

Preko solatnih krožnikov natrgajte svežo vejico cvetočega origana, cvetove kapucink in posipajte sveže pripravljene hrustljave kruhove kockice. Prelijte z oljčnim ali bučnim oljem in balzamičnim kisom. 

Pameten nasvet
Solato naj vsak jedec premeša sam saj bo tako dlje ostala sveža. Hrustljave kruhove kocke pripravite sveže, takšne so najslajše in resnično najbolj hrustljave.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Tako pripravljena solata vas bo preskrbela z vsemi makro hranili ter zadostno količino mineralov in vitaminov. Ima bazični učinek na telo po presnovi in veliko čistilno moč. Primerna je za ohranjanje dobre energije in  zdrave telesne teže. Tudi za diabetike saj vsebuje regrat z veliko vlakninami, ki uravnajo glikemični indeks. Zelišča in kapucinke bodo dodale tudi zadostno količino antioksidantov in antiseptičnih eteričnih olj, ki so v jesenskem času dobrodošla za ohranjanje dobrega imunskega sistema telesa.
Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 3]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor