Polnjene paprike z zeliščno skuto
Print Friendly, PDF & Email

Ko bi radi presenetili s kakšnim posebnim prigrizkom, ki je po vrhu vsega še zdrav pripravite polnjene paprike z zeliščno skuto. Prigrizek je primeren tudi za predjed, malico ali večerjo. V prijetni družbi bo teknil ob izbrani pijači. Nikar ne zamudite slastnega prigrizka . . .Pripravila sem nekaj različnih predlogov serviranja.

Polnjene paprike z zeliščno skuto – pripomočki:

  • nož za čiščenje zelenjave
  • skodelica za pripravo zeliščno skutnega nadeva
  • nož za sekljanje
  • deska
  • pripomoček za mešanje
  • pladenj ali krožniki za serviranje

Polnjene paprike z zeliščno skuto – sestavine:

  • 6 ozkih rumenih paprik
  • 3 zvrhane jušne žlice ne pretlačene skute
  • 1 zvrhana jušna žlica kisle smetane
  • sol po okusu
  • šopek peteršilja (2 vejici)
  • 1 vršiček črne bazilike
  • šopek drobnjaka
  • 10 do 15 cvetov kapucinke
  • 1 jušna žlica bučnih semen

Količina nadeva je za zelo ozke paprike.

Polnjene paprike z zeliščno skuto – postopek priprave:

Nabrana zelišča operite in nekoliko osušite. Bučna semena zdrobite s tolkačem za meso. V skodelico odmerite 3 zvrhane jušne žlice ne pretlačene skute, 1 zvrhano jušno žlico kisle smetane, dodajte sol po okusu in dobro premešajte. Dodajte sesekljana zelišča, sesekljane cvetove kapucink in zdrobljena bučna semena ter ponovno dobro premešajte.

Zeliščno skuto s cvetovi kapucink lahko servirate preko rezine popečenega kruha in zraven na krožnik položite še kakšen zaprt cvet kapucinke.

Zeliščno skuto lahko oblikujete v kroglico ter jo položite na list solate.

Lahko pa z njo napolnite majhne prepolovljene paprike.

Po dolžini sredinsko prerežite paprike skupaj s pecljem. Očistite samo semena pecelj pa pustite. Polovice paprik poljubno napolnite z zeliščno skuto. Zložite jih na pladenj ali oblikujte krožnik kot samostojni hod. Oblikujte poljubno dekoracijo, tole je samo namig . . .

Pameten nasvet
Ker zelišč ni nikoli preveč jih lahko dodate tudi več ali pa po lastnem okusu uporabite drugačno razmerje.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Skuta je beljakovinsko živilo, ki telo po presnovi zakisa. Z dodatkom zelišč bo bolje prebavljiva saj le ta vsebujejo vitamine in minerale potrebne za prebavo. Z zelišči dodate tudi živo energijo po Bovisovi lestvici in dvignete kislo bazni učinek po presnovi. Paprika vsebuje veliko vitamina C. Kapucinke so bogate z vitaminoma A in C, vsebujejo žveplo ter imajo močno antiseptično delovanje. Njihov okus je nekje med rukolo, redkvico in hrenom, nekoliko pekoč. Peteršilj vsebujejo veliko vitamina C, kalcija in prehranskih vlaknin. Bučna semena bodo prigrizku dodala prijetno hrustljavost. Takšen prigrizek je primeren tudi za diabetike in ohranjanje zdrave telesne teže. Pomagal pa bo tudi pri vzdrževanju dobrega imunskega sistema telesa ter v boju proti virusom in drugim vsiljivcem.
Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor