Jetrna pašteta za bogove
Print Friendly, PDF & Email

Tisti, ki ste ljubitelji “boljše strani” popečenega kruhka zagotovo znate prepoznati dobro jetrno pašteto. Takšno, ki pusti v vašem želodčku namesto kamna lahek oblaček ugodja in blažen nasmešek na obrazu. In pa seveda močno željo po šeeeee …

jetrna-pasteta-za-bogove-9

Jetrna pašteta za bogove – pripomočki:

 • vok ponev s pokrovko
 • oster nož
 • deska za rezanje
 • palični mešalnik
 • žlica
 • vžigalnik

Jetrna pašteta za bogove – sestavine:

 • 500 g kokošjih jetrc
 • 1 čebula
 • sol, poper po okusu
 • tri zrne česna
 • tri vejice svežega peteršilja
 • suhi listi domače bazilike
 • 50 g surovega masla
 • 0,5 dl konjaka
 • nekaj žlic oljčnega olja
 • sveže riban muškatni orešček (po želji)

Za zalivanje 3 do 4 steklenih posodic s pokrovom potrebujete:

 • 2 žlici oljčnega olja
 • debelejšo rezino masla
 • zdrobljene suhe začimbe za aromatiziranje zalivke (domača mešanica po lastnem okusu)
 • za barvo ali pikantnost noževo konjico rdeče paprike ali kajenskega popra

Sestavine za zalivanje in konzerviranje paštete so odvisne od količine posodic, ki jih boste napolnili.

Sestavine in količino boste po večkratni ponovitvi recepta lahko prilagodili po svojem okusu, tudi kako drugače – jetrna pašteta za bogove bo vedno okusna in vsekakor bolj zdrava kot tiste, ki vsebujejo aditive in razne skrite primesi. Zalito pašteto lahko v hladilniku neodprto hranite teden ali dva.

Jetrna pašteta za bogove – postopek priprave:

Pri mesarju izberite sveža še vakumirana kokošja jetrca (še bolje je če dobite jetrca domačih kokoši ali kakšne druge perutnine). Na drobno sesekljajte čebulo (lahko tudi z električnim mešalnikom) in jo na vodi podušite do mehkega. Po potrebi dolivajte vodo. Med tem iz jetrc očistite vezno tkivo, jih narežite ter dodajte podušeni čebuli. Po potrebi prilijte še malo vode in na tihem ognju podušite tako dolgo, da se jetrca termično obdelajo.

Jetrna pašteta za bogove 2

Ko voda povre in so jetrca lepo termično obdelana jih posolite, popoprajte ter dodajte zdrobljene suhe liste bazilike. Dodajte kos masla, nekaj žlic oljčnega olja, sesekljan česen in peteršilj.

Jetrna pašteta za bogove 1

Sveže nariban muškatni orešček dodajte le če vam je ta okus všeč – pašteta bo dobila prav posebno aromo in okus. Počakajte, da se maslo stopi in vse sestavine homogeno premešajte.

Jetrna pašteta za bogove 3

Zalijte z 0,5 dl konjaka in flambirajte (prižgete z vžigalnikom in pustite goreti nekaj sekund, da alkohol delno izgori). Pokrijte s pokrovko, da prekinete dotok zraka, saj na ta način ugasnete ogenj preden je pogorel ves alkohol. Ko se zmes nekoliko ohladi jo pretlačite s paličnim mešalnikom. Še toplo pašteto predevajte v manjše posode glede na kasnejšo rabo. Lahko jo napolnite v servirne posodice za eno osebo ali zaprite v steklene kozarce s pokrovi. Po vrhu pogladite in posode zalijte z vročo zalivko, ki jo pripravite iz debelejše rezine stopljenega masla, žlice ali dveh oljčnega olja in začimb po želji.

jetrna-pasteta-za-bogove-6-7-8

Če se želite poigrati in presenetiti s posebnim serviranjem ohlajeno pašteto z jušno žlico zajemajte in v zdrobljenih bučnih semenih oblikujte poljubno velike kroglice. Položite jih na list svežega kitajskega zelja, dodajte rezino staranega kravjega sira in nekaj kapljic bučnega olja. Imenitna pojedina z rezino popečenega kruha bo prava paša za oči! Povabite izbrane bogove na prigrizek in zraven postrezite še kozarec suhega črnega vina.

jetrna-pasteta-za-bogove-10-11-13

Pameten nasvet
Maslo dodano ob koncu kuhanja bo dodalo prijeten okus in ravno prav mazavo strukturo paštete. Ker paštete zelo rade oksidirajo in po nekaj urah izgubijo svež izgled jih “obvezno” na vrhu pogladite in zalijte z toplo zalivko. Tako boste preprečili dostop zraka in oksidacijo. Srčke, ki jih najdete med jetrcami lahko zamrznete in prihranite za kakšno okusno juho.

jetrna-pasteta-za-bogove-14

O sestavinah in prehranski vrednosti
Potrudite se, da bo jed pripravljena tako, da bo ohranila bogato prehransko vrednost. Med pripravo jedi imejte vedno v mislih to, da beljakovinskih živil ne obdelujete na previsoki temperaturi, ker so le takšna težko prebavljiva. Kokošja jetrca vsebujejo vse ne esencialne in esencialne aminokisline, le te pa so našemu organizmu nujo potrebne in nenadomestljive. Čebulo ne pražite na olju, ker boste tako preprečili tvorbo akroleina (močno kancerogena snov) in ohranili bogato prehransko vrednost hladno stiskanega oljčnega olja in vsa eterična olja in antiseptične snovi v začimbah. Začimbe in oljčno olje dodajte, ko je jed praktično že gotova saj tako tudi s tega vidika ohranite vse dragocene sestavine. Takšna priprava bo zagotovila bogato aromo in poln okus. Jetrna pašteta za bogove bo lahko prebavljiva in z užitkom jo bodo lahko pojedli tudi bogovi, ki imajo po praženi čebuli “kamen v želodcu”. Kokošja jetrca vsebujejo kar nekaj železa in vitamina C (ki pomaga k boljšemu izkoristku železa), veliko kalcija, magnezija, fosforja kalija in selena (druge elemente v sledeh). Veliko vitamina C in kalcija pa ste dodali tudi s peteršiljem. Jetrna pašteta za bogove je beljakovinsko živilo, ki razen dodanih začimb ne vsebuje ogljikovih hidratov, vsebuje pa kar nekaj maščob (tudi holesterola). Po sestavi je primerna za lahek prigrizek ali večerni obrok, primerna je tudi za diabetike, seveda namazana na polnozrnati kruhek.
Ocena:
Skupaj: 24 Povprečno: 4.1]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor