Jajca barvana s svežimi koprivami
Print Friendly, PDF & Email

Jajca tradicionalno barvamo ob veliki noči in pri tem vse bolj pogosto radi posegamo po naravnih barvilih. Eno izmed takšnih je tudi barvanje s svežimi koprivami. Različni postopki barvanja so po Sloveniji zelo razširjeni in se prenašajo iz roda v rod, tradicija barvanja pa izhaja še iz časov Egipčanov, Rimljanov, Grkov in Perzijcev.


Jajca barvana s svežimi koprivami

Pripomočki za barvanje jajc s svežimi koprivami

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za barvanje jajc s svežimi koprivami

Za deset jajc

  • 150 g svežih kopriv
  • 10 jajc
  • 100 ml jabolčnega kisa
  • 1 žlička soli
  • 30 ml olja za premaz

Barvanje jajc s svežimi koprivami

Koprive na podeželju rastejo skoraj za vsako hišo in jih najbolj poznamo po tem, da so pekoče in po ljudskem izročilu odganjajo revmo. V času velikonočnih praznikov pa jih lahko uporabimo tudi za barvanje jajc. Pri nabiranju je najbolje, da si nataknemo rokavice in se tako zaščitimo pred opeklinami. 
Jajca barvana s svežimi koprivami

V lonec najprej naložimo plast kopriv, nato jajca, ki smo jih očistili, odstranili vso nesnago in zopet plast kopriv.

Jajca barvana s svežimi koprivami

Koprive naj bodo na vrhu, tako naložen lonec zalijemo z mlačno vodo, dodamo kis in sol in, ko voda zavre, jajca kuhamo na zmernem ognju 10 d0 12 minut.

Jajca barvana s svežimi koprivami

Kuhana jajca v koprivah pustimo stati 6 do 8 ur, najbolj enostavno je preko noči, nato jih poberemo iz lonca, jih damo na cedilo, da se posušijo. Barva kuhanih jajc je zelo odvisna od barvne lupine surovih.

Jajca barvana s svežimi koprivami

Kuhana in osušena jajca premažemo z naoljeno vato ali mehko krpo, da dobijo lesk. Če bomo pirhe opremili še s samo lepljivimi sličicami je najbolje, da jih najprej nalepimo in šele nato naoljimo.

Jajca barvana s svežimi koprivami

Različne barve jajc ne spremenijo njihovega okusa in vonja. Lučka Glaser

Še nekaj nasvetov za pripravo pirhov z naravnimi barvami in:

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor