Barvanje jajc z olupki česna
Print Friendly, PDF & Email

Barvanje jajc z olupki česna je enostaven postopek spreminjanja barve jajc s pomočjo naravnih barvil. Tradicija barvanja in podarjanja velikonočnih jajc izhaja še iz časov Egipčanov, Perzijcev, Grkov in Rimljanov in se je ta običaj obdržal tudi pri nas, saj se znanje barvanja prenaša iz roda v rod.

Barvanje jajc z olupki česna

Pripomočki za barvanje jajc z olupki česna

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za barvanje jajc z olupki česna

Za 10 jajc:

  • 10 jajc
  • 30 g olupkov česna
  • 100 ml jabolčnega kisa
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička masti ali košček slanine (za premaz)

Postopek za barvanje jajc z olupki česna

Če imamo jajca shranjena hladilniku, jih vzamemo 2 do 3 ure pred kuhanjem iz hladilnika, da se ogrejejo na sobno temperaturo, jih pregledamo, da niso poškodovana in jih po potrebi tudi operemo. Pripravimo si tudi česnove olupke, ki lahko vsebujejo tudi del stebla.Barvanje jajc z olupki česnaNa dno lonca najprej naložimo plast česnovih olupkov, nato plast jajc, ki se med seboj naj ne bi dotikala, nato spet plast česnovih olupkov. Nalaganje zaključimo tako, da je na vrhu plast česnovih olupkov. Ko smo z nalaganjem končali, vse skupaj zalijemo s hladno vodo. Lonec postavimo na štedilnik in, ko voda zavre, na zmernem ognju kuhamo 12 minut.Kuhana jajca odstavimo iz štedilnika in jih pustimo 5 do 6 ur v loncu, najbolj enostavno je, da jih pustimo kar preko noči. Naslednji dan pa jih previdno poberemo iz lonca in jih naložimo na cedilo, da se posušijo.Posušena jajca premažemo z oljem ali koščkom slanine, da dobijo pravi močnejši lesk počakamo kakšno uro in jih nato še enkrat premažemo.

Barvanje jajc z olupki česna

Pri barvanju jajc z naravnimi barvami si lahko pomagamo z različnimi rastlinami, pri tem pa dosežemo da je vsako jajce unikat.

Barvanje jajc z olupki česna

Barvanje pirhov je družinski praznik, zato si lahko vsak član družine izbere svojo naravno barvo. Lučka Glaser

Nekaj nasvetov za barvanje jajc z naravnimi barvami:

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor