Vložena zelenjavna omaka za ozimnico
Print Friendly, PDF & Email

Že nekaj let zapored vsako poletje skuham paradižnikovo omako, letos pa mi paradižnik ni tako dobro uspel in ga zato ni dovolj za to omako. Tudi z nekaj druge zelenjave nisem vedela, kaj naj (kako naj jo še uporabim za sprotne jedi in kako naj jo shranim za kasneje), zato sem se odločila, da vse skupaj skuham in dam v kozarce. O tem sem razmišljala že lani, saj sem si želela poenostaviti kuho in imeti na zalogi že pripravljeno domačo zelenjavno omako, ki bi jo lahko uporabila za različne jedi. Končno sem uresničila idejo in nad vloženo zelenjavno omako za ozimnico sem navdušena. Okus je zelo dober, sem jo pa samo solila in dodala le nekaj malega zelišč, tako da lahko za vsako jed posebej dodajam dodatna zelišča, začimbe ali druge dodatke in tako vedno znova ustvarim drugačno jed. Uporabila sem jo kot omako za testenine, v palačinkah in tortiljah ter poleg kuhanih govejih zrezkov, da je bila omaka malo bolj zelenjavna. Res se lahko to omako uporabi za karkoli in tako v nekaj trenutkih dobimo odlično jed, lahko glavno ali pa je nekaj žlic omake le dodatek drugi jedi. Iz navedenih sestavin sem skuhala za 20 kozarčkov omake, kar mi je vzelo približno 4 ure časa. Rezanja je veliko, a se vsekakor splača, ko pozimi, ko je vrt pokrit s snegom, iz kleti prinesem kozarček, ga odprem in že diši po poletju. 🙂

Pripomočki za vloženo zelenjavno omako za ozimnico:

  • velik lonec za kuhanje
  • manjša posoda za blanširanje paradižnika
  • penovka
  • velik krožnik ali pladenj
  • deska
  • nož
  • kuhalnica
  • širok lij
  • žlička
  • zajemalka
  • tehtnica
  • štedilnik
  • pečica
  • čimvečji pekač
  • 20 kozarcev po 370 ml s pokrovčki
  • nalepke za označitev kozarcev
  • odeja
  • kuhinjske rokavice

Sestavine za vloženo zelenjavno omako za ozimnico:

Za 20 kozarčkov po 370 ml:

  • 1 kg čebule
  • 5 žlic sončničnega olja
  • 500 g korenja
  • 900 g rumene in zelene paprike
  • 1,3 kg bučk (tehtano olupljenih in brez semen)
  • 5,1 kg paradižnika
  • 4,5 žlice soli
  • 1 žlička majarona
  • 3 žličke bazilike
  • 2 žlički šetraja

Postopek za vloženo zelenjavno omako za ozimnico:

Vso zelenjavo moramo najprej oprati, odstraniti nagnite ali drugače poškodovane kose, nato pa jih narezati in skuhati. Paradižnik bomo olupili, kar najlažje storimo, če ga blanširamo. Da nas pri tem ne bodo pekli prsti, to storimo na začetku, potem pa paradižnik pustimo, da se malo ohladi. Tako ga bomo najenostavneje in tudi najhitreje olupili. V posodo nalijemo vodo približno do dveh tretjin in jo postavimo na štedilnik. Ko zavre, vanjo položimo paradižnike (kolikor jih pač gre naenkrat v posodo). Vrejo naj nekaj minut. Ko začne površina pokati, jih s pomočjo penovke poberemo iz vode in položimo na krožnik ali pladenj. O blanširanju paradižnika si lahko tukaj preberete podrobneje.

Nato olupimo in sesekljamo čebulo. V velik lonec za kuhanje omake nalijemo 5 žlic sončničnega olja in ko se segreje, nanj stresemo sesekljano čebulo.

Medtem ko se čebula praži na zmerni temperaturi, olupimo in na polcentimetrske kockice narežemo korenje. Vmes pazimo, da se nam čebula ne zažge. Večkrat jo premešamo s kuhalnico.

Nato narežemo papriko, ki ji odstranimo pecelj in semena. Tudi ti koščki naj bodo veliki približno pol cm. Nasvet za lažje čiščenje in rezanje paprike sem napisala tukaj.

Dodamo jo h korenju in čebuli in premešamo. Novo dodano zelenjavo premešamo tako, da se bo dotikala dna posode, tista, ki je bila zdaj spodaj in se je že zmehčala, pa se tako dvigne na vrh. Na tak način se nova zelenjava duši pod zgornjimi plastmi zelenjave, kar ji bo dalo prijeten sladkast priokus.

Narežemo tudi bučko. Če želimo, jo lahko olupimo, ni pa nujno. Odstranimo semena, razen če so bučke še res mlade in majhne. Narežemo jih na centimetrske koščke in jih dodamo v lonec.

Omako na zmerni temperaturi kuhamo ves čas rezanja zelenjave. To nam bo vzelo približno 2 uri. V lonec dodajamo zelenjavo glede na to, koliko časa potrebuje, da se zmehča (korenje npr. rabi več časa kot bučke).

Na koncu dodamo paradižnik. Ta se je že toliko ohladil, da nas ne bo peklo, ko ga bomo lupili. To bomo zdaj storili res enostavno. Ko paradižnik olupimo, mu odstranimo pecelj in ga narežemo na 1-2 cm velike koščke.

V lonec dodamo narezan paradižnik in tekočino, ki jo spusti, saj bo tako omaka okusnejša.

Ko v zelenjavno omako za ozimnico dodamo paradižnik, vse skupaj kuhamo še dobrih 20 minut. Medtem v pečico potisnemo pekač, na katerega položimo oprane in do suhega obrisane kozarce in pokrovčke. Pol ure jih steriliziramo pri 100 °C.

Potem v omako dodamo 4,5 žlice soli in 1 žličko majarona, 3 žličke bazilike ter 2 žlički šetraja.

Ko so kozarci sterilizirani, omaka pa začinjena, naj še vedno rahlo brbota, medtem ko jo bomo nadevali v kozarce. Vsakega posebej ali po dva naenkrat vzamemo iz pečice in ju s pomočjo širokega lija in zajemalke napolnimo do dela, kjer se začne rob z navojem.

Če nimamo široke lija, si lahko pomagamo tako, da plastičnemu lončku od jogurta ali smetane odrežemo dno. Zaradi vrele omake se lahko rahlo zguba, a v grobem bo obdržal obliko. Sama ga potem operem v pomivalnem stroju in shranim za naslednjič. 😉

Nato privijemo pokrovček, ki ga prav tako vzamemo iz pečice, in kozarček obrnemo na glavo. Pri tem je najbolje, da si pomagamo s kuhinjskimi rokavicami, saj so kozarci, pokrovčki in omaka zelo vroči. Položimo ga na odejo. Postopek ponovimo z vsemi kozarci in jih na koncu zavijemo v odejo. V njej naj se počasi ohlajajo dan ali dva, nato pa jih označimo in odnesemo v hladen prostor za shranjevanje živil. Tako vloženo zelenjavno omako za ozimnico lahko hranimo celo sezono in jo uporabimo za različne jedi, od testenin, njokov, svaljkov, kuskusa, kvinoje, bulgurja, krompirja, knedlov do mesnih jedi, tortilj, nadevanih palačink in še in še. Želim vam dober tek!

Za ozimnico si lahko pripravimo tudi:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor