Blanširanje brokolija pred zamrzovanjem
Je tudi vam na vrtu lepo zrasel brokoli in bi ga radi jedli tudi pozimi, ko bo sicer na voljo le tisti v trgovinah? Če je tako, si preberite, kako poteka blanširanje brokolija, da ga delno že pripravimo na nadaljnjo obdelavo in hkrati skušamo ohraniti čimveč hranilnih snovi v njem.
Pripomočki za blanširanje brokolija:
- deska
- nož
- večje cedilo
- skleda
- večja posoda z vodo, v kateri bomo brokoli kuhali
- penovka
- večja skleda z zelo mrzlo vodo, v kateri bomo brokoli ohladili
- posode, v katerih bomo blanširan brokoli shranili v zamrzovalnik
Sestavine za blanširanje brokolija:
- svež brokoli
Postopek za blanširanje brokolija:
Blanširanje brokolija je postopek, pri katerem brokoli (ali drugo zelenjavo) za nekaj minut potopimo v vrelo vodo. S tem odstranimo morebitne žuželke, ki se lahko skrivajo v njem, brokoli dobi lepo zeleno barvo in je termično že delno obdelan. Temu sledi ohlajanje v zelo mrzli vodi, ki ustavi kuhanje brokolija in tako ohranja koristne snovi v njem.
Za blanširanje brokolija tako najprej razrežemo brokoli na cvetke, ki jih dobro pregledamo in odrežemo morebitne poškodovane ali gnile dele. Brokoli nato splaknemo pod tekočo vodo, pri čemer si najlažje pomagamo z večjim cedilom.
Na štedilnik pristavimo večjo posodo, ki jo napolnimo z vodo in počakamo, da ta zavre. Nato narezan brokoli stresemo v krop in pustimo, da se kuha približno 2-3 minutke.
Medtem v večjo skledo nalijemo čimhladnejšo vodo, v kateri bomo vroč brokoli ohladili.
Nasvet
V hladno vodo lahko dodamo tudi kocke ledu, da bo voda res mrzla in bo nizko temperaturo ohranila tudi, ko bomo vanjo vsuli vroč brokoli.
Po preteku par minut s penovko poberemo brokoli iz kropa in ga takoj stresemo v skledo z mrzlo vodo.
Ko se brokoli ohladi, ga odcedimo in prestavimo v posodo ali vrečke, v katerih ga bomo shranili v zamrzovalnik za zelenjavne in druge juhice in druge jedi, ki jih bomo pripravljali pozimi.
Karkoli boste že skuhali iz blanširanega brokolija, naj vam tekne! 😉
Save