Blanširanje brokolija pred zamrzovanjem
Print Friendly, PDF & Email

Je tudi vam na vrtu lepo zrasel brokoli in bi ga radi jedli tudi pozimi, ko bo sicer na voljo le tisti v trgovinah? Če je tako, si preberite, kako poteka blanširanje brokolija, da ga delno že pripravimo na nadaljnjo obdelavo in hkrati skušamo ohraniti čimveč hranilnih snovi v njem.

Pripomočki za blanširanje brokolija:

  • deska
  • nož
  • večje cedilo
  • skleda
  • večja posoda z vodo, v kateri bomo brokoli kuhali
  • penovka
  • večja skleda z zelo mrzlo vodo, v kateri bomo brokoli ohladili
  • posode, v katerih bomo blanširan brokoli shranili v zamrzovalnik

Sestavine za blanširanje brokolija:

  • svež brokoli

Postopek za blanširanje brokolija:

Blanširanje brokolija je postopek, pri katerem brokoli (ali drugo zelenjavo) za nekaj minut potopimo v vrelo vodo. S tem odstranimo morebitne žuželke, ki se lahko skrivajo v njem, brokoli dobi lepo zeleno barvo in je termično že delno obdelan. Temu sledi ohlajanje v zelo mrzli vodi, ki ustavi kuhanje brokolija in tako ohranja koristne snovi v njem.

Za blanširanje brokolija tako najprej razrežemo brokoli na cvetke, ki jih dobro pregledamo in odrežemo morebitne poškodovane ali gnile dele. Brokoli nato splaknemo pod tekočo vodo, pri čemer si najlažje pomagamo z večjim cedilom.

Na štedilnik pristavimo večjo posodo, ki jo napolnimo z vodo in počakamo, da ta zavre. Nato narezan brokoli stresemo v krop in pustimo, da se kuha približno 2-3 minutke.

Medtem v večjo skledo nalijemo čimhladnejšo vodo, v kateri bomo vroč brokoli ohladili.

Nasvet

V hladno vodo lahko dodamo tudi kocke ledu, da bo voda res mrzla in bo nizko temperaturo ohranila tudi, ko bomo vanjo vsuli vroč brokoli.

Po preteku par minut s penovko poberemo brokoli iz kropa in ga takoj stresemo v skledo z mrzlo vodo.

Ko se brokoli ohladi, ga odcedimo in prestavimo v posodo ali vrečke, v katerih ga bomo shranili v zamrzovalnik za zelenjavne in druge juhice in druge jedi, ki jih bomo pripravljali pozimi.

Karkoli boste že skuhali iz blanširanega brokolija, naj vam tekne! 😉

Save

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor