Sok iz korenja in jabolk
Domači sokovi so zagotovo odlična izbira v primerjavi s tistimi umetnimi, v katerih ni prav veliko ali celo nič sadja. Korenje je letošnje poletje na mojem vrtu lepo uspelo, prav tako z jablan že padajo prva jabolka. Nekaj korenčka sem shranila v zamrzovalnik, drugega sem porabila za pripravo domačega soka, v katerega sem primešala tudi jabolka.
Pripomočki za sok iz korenja in jabolk:
- strgalo
- nož
- deska
- 2 večji posodi
- 1 zelo velika posoda (10-litrska)
- blender ali palični mešalnik
- 13 litrskih steklenic s pokrovčki
- lijak
- kuhinjska krpa
- zajemalka
- odeja
Sestavine za sok iz korenja in jabolk:
- 2 kg korenja
- 1 kg jabolk
- 1 kg sladkorja
- 3 žlice citronke
- 10 l vode
Postopek za sok iz korenja in jabolk:
Korenje olupimo in narežemo na koščke. Damo jih kuhat v prvo večjo posodo, v katero nalijemo 2 l vode.
V drugo večjo posodo nalijemo 1 l vode in vanjo damo kuhat olupljena in na krhlje narezana jabolka.
V zelo veliko posodo nalijemo 7 l vode. Dodamo sladkor in med gretjem mešamo, da se ta počasi stopi. Ko se korenje skuha, ga zlijemo v blender in zmešamo. Enako storimo s kuhanimi jabolki.
Pasirano korenje in jabolka sproti zlivamo v posodo z vodo. Vse dobro premešamo in počakamo, da zavre, potem dodamo še citronko.
V pečico, vklopljeno na 100 °C, damo vseh 13 steklenic, da se ogrejejo.
Ko sok zavre, steklenice eno po eno jemljemo iz pečice, pri čemer si pomagamo s kuhinjsko krpo in pazimo, da se ne opečemo. V steklenico namestimo lijak, skozi katerega vanjo nalivamo sok.
Steklenice dobro zapremo s pokrovčki in zavijemo v odejo, da se počasi ohladijo. Potem jih postavimo v temen in hladen prostor.
Ideja:
Ne pozabimo napisati, da se v steklenicah skriva sok iz korenja in jabolk, za kar lahko preprosto izdelamo domače nalepke z napisom.
Naj vam tekne!