Štorovke ali mraznice v slanici
Ko je gob v izobilju in ne vemo, kako bi jih še lahko shranili, mraznice oz. štorovke lahko shranimo tudi v slanici in s tem ohranimo njihov vonj, okus in barvo, ker pa je ta goba pogojno užitna, jo moramo prekuhati, blanširati, šele nato jo lahko uporabljamo v enolončnicah, na pici, z jajci ali v rižoti.
Štorovke ali mraznice v slanici – pripomočki
- kozarčki za vlaganje s pokrovčki
Štorovke ali mraznice v slanici – sestavine
Količina primerna našim potrebam, za približno 2 kg štorovk pa boste okvirno potrebovali:
- 2000 g štorovk ali mraznic
- 40 g morske soli (oz po okusu)
- 2000 ml vode
Štorovke ali mraznice v slanici – postopek priprave
Štorovke ali mraznice so najbolj primerne za vlaganje v začetku rasti, ko so klobučki še zaprti. Štorovke največkrat rastejo v šopkih, zato je najbolj primerno, da jih odrežemo že na rastišču in takoj odstranimo vse smeti. Doma posamezne gobe pregledamo, če so gobe večje, jih razpolovimo in jih v vodi večkrat dobro operemo.
Oprane gobe stresemo v nesoljeno vrelo vodo, da jih blanširamo in jih pustimo vreti 2 – 3 minute, če se na površju nabira pena, jo s penovko ali žlico odstranimo, saj lahko na površje priplava še kakšna smet iz gozda. Pokuhane gobe stresemo na cedilo in vodo zavržemo, nato lonec splaknemo in vanj natočimo čisto vodo, ki jo posolimo (na slanost našega okusa), ko voda zavre, dodamo že blanširane mraznice in jih pustimo vreti 5 – 6 minut ter jih nato začnemo med vretjem polniti v ogrete kozarčke. Če kozarčkov nismo segreli, nič hudega, je pa priporočljivo, da jih polnimo na kovinski podlagi, da med polnjenjem ne počijo.
Napolnjene kozarce takoj zapremo, jih za nekaj trenutkov obrnemo na pokrovček, nato pa jih pravilno obrnemo, jih pokrijemo z odejo in pustimo, da se počasi ohladijo.
Ohlajene kozarce opremimo z etiketo, na kateri navedemo vsebino in čas shranka, napolnjene kozarce hranimo v neogrevanem temnem prostoru, tako pripravljen shranek je uporaben najmanj 6 mesecev.
V slanici shranjene štorovke ali mraznice uporabljamo za pripravo različnih enolončnic, pic in mesnih prilog, … Lučka Glaser
Nekaj nasvetov za uporabo različnih užitnih gob:
- Štorovke ali mraznice s krompirjem.
- Manj kalorična enolončnica z jurčki.
- Sanjska rižota z ajdovo kašo, jurčki in lisičkami.
- Krompirjeva zloženka z gobami.
- Pražene lisičke z jajci.
- Lisičke v smetanovi omaki.
- Juha z lisičkami in vrtno zelenjavo.
- Ocvrte lisičke.
- Lisičke v polenti.