Sok iz kosmulje s stevio
Print Friendly, PDF & Email

Sok iz kosmulje s stevio je kislo sladkega okusa, saj dodana stevia daje del sladkobnega okusa, ki ga pri sokovih pričakujemo. Kosmulje so polne mineralov in vitaminov, med katerimi najbolj izstopa vitamin C in nas spominjajo na ribez. V Sloveniji je najbolj razširjena kosmulja temno rdeče barve, poznamo pa tudi še bele, zelene in roza. Za kuhanja soka iz kosmulj lahko uporabimo tudi zamrznjene kosmulje, ki smo ji zamrzovali v času nabiranja.

Sok iz kosmulje s stevio

Pripomočki za pripravo soka iz kosmulj

  • sokovnik na paro
  • steklenice s pokrovčkom

Sestavine za pripravo soka iz kosmulj

Za približno 2ooo ml soka

  • 1000 g zelenih kosmulj (svežih ali zamrznjenih)
  • 1000 g rdečih kosmulj (svežih ali zamrznjenih)
  • 10 g stevie (sveže ali posušene)

Priprava soka iz kosmulj

Kosmulje pregledamo in operemo, odstranimo muho in peclje, jaz za pripravo soka v sokovniku mešam rdeče in zelene kosmulje, da dobimo lep rdečkast sok.

Sok iz kosmulje s stevio

Prebrane kosmulje, ki so lahko sveže ali zamrznjene, stresemo v zgornjo posodo sokovnika na paro in dodamo stevio, ki da soku sladkobni okus in kuhamo po navodilu proizvajalca sokovnika.

Sok iz kosmulje s stevio

Pri kuhanju sok polnimo naravnost v steklenice, ki morajo stati na kovinski podlagi, če steklenic nismo segreli, drugače nam steklenica lahko poči.

Sok iz kosmulje s stevio

Napolnjeno steklenico takoj zapremo, jo za nekaj trenutkov nagnemo, nato jo pravilno postavimo in pokrijemo, da se počasi ohlaja. Ohlajeno napolnjeno steklenico opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in datumu shranka. Tako napolnjena steklenica je uporabna najmanj 6 mesecev.

Sok iz kosmulje s stevio

Jaz sokove najraje pripravljam brez sladkorja, tako jih lahko ponudim tudi diabetikom, za sladkosnede pa sladkor lahko kasneje tudi dodamo. Lučka Glaser

Sokove pa lahko pripravimo tudi iz ostalega sadja ali jagodičevja

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor