Sok iz kosmulje s stevio
Sok iz kosmulje s stevio je kislo sladkega okusa, saj dodana stevia daje del sladkobnega okusa, ki ga pri sokovih pričakujemo. Kosmulje so polne mineralov in vitaminov, med katerimi najbolj izstopa vitamin C in nas spominjajo na ribez. V Sloveniji je najbolj razširjena kosmulja temno rdeče barve, poznamo pa tudi še bele, zelene in roza. Za kuhanja soka iz kosmulj lahko uporabimo tudi zamrznjene kosmulje, ki smo ji zamrzovali v času nabiranja.
Pripomočki za pripravo soka iz kosmulj
- sokovnik na paro
- steklenice s pokrovčkom
Sestavine za pripravo soka iz kosmulj
Za približno 2ooo ml soka
- 1000 g zelenih kosmulj (svežih ali zamrznjenih)
- 1000 g rdečih kosmulj (svežih ali zamrznjenih)
- 10 g stevie (sveže ali posušene)
Priprava soka iz kosmulj
Kosmulje pregledamo in operemo, odstranimo muho in peclje, jaz za pripravo soka v sokovniku mešam rdeče in zelene kosmulje, da dobimo lep rdečkast sok.
Prebrane kosmulje, ki so lahko sveže ali zamrznjene, stresemo v zgornjo posodo sokovnika na paro in dodamo stevio, ki da soku sladkobni okus in kuhamo po navodilu proizvajalca sokovnika.
Pri kuhanju sok polnimo naravnost v steklenice, ki morajo stati na kovinski podlagi, če steklenic nismo segreli, drugače nam steklenica lahko poči.
Napolnjeno steklenico takoj zapremo, jo za nekaj trenutkov nagnemo, nato jo pravilno postavimo in pokrijemo, da se počasi ohlaja. Ohlajeno napolnjeno steklenico opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in datumu shranka. Tako napolnjena steklenica je uporabna najmanj 6 mesecev.
Jaz sokove najraje pripravljam brez sladkorja, tako jih lahko ponudim tudi diabetikom, za sladkosnede pa sladkor lahko kasneje tudi dodamo. Lučka Glaser
Sokove pa lahko pripravimo tudi iz ostalega sadja ali jagodičevja
- Sok iz rdečega ribeza s stevijo.
- Ribezov sok iz sokovnika.
- Grozdni sok iz sokovnika na paro.
- Breskov sok za ozimnico.
- Kutinov gosti sok.
- Gosti sok iz vinogradniških breskev.
- 100 % robidov sok.
- Zamrznjen 100 % robidov sok.