Panakota z jogurtom
Print Friendly, PDF & Email

Panakota je sočna sladka sladica, ki ima pridih okusa smetane in jogurta z dodatkom sadja, ki ga uporabimo za okrasitev in popestritev sladice. Sladica je enostavna za pripravo, le čas moramo imeti, da sladico dobro ohladimo v hladilniku. Vnuka Jan in Karin sta prišla k meni in me prosila, da pripravimo panakoto in smo jo. S skupnimi močmi.

Panakota z jogurtom – pripomočki:

  • mešalnik
  • palični mešalnik
  • posoda za smetano
  • žlica
  • kavna žlica
  • hladilnik
  • pekač 25 x 12 mm
  • servirni krožnik ali pladenj
  • mali krožniki
  • folija za živila
  • nož
  • lopatica za nalaganje

Panakota z jogurtom – sestavine:

Za 4 do 6 oseb

  • 500 ml čvrstega jogurta
  • 500 ml sladke smetane
  • 5 žlic sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • sok iz limone
  • 1 – 2 kavni žlici arome ruma
  • 20 g želatine v prahu
  • 500 g zamrznjenih gozdnih sadežev

Panakota z jogurtom – postopek za pripravo:

V mešalnik smo dali jogurt, vanilijev sladkor, rum, sok limone in 2 žlici sladkorja. Vse sestavine, ki smo jih dali v mešalnik smo stepali in postopoma dodajali želatino, da so se vse sestavine dobro premešale.

Želatino v prahu postopoma dodajamo v zmes z jogurtom in je ni potrebno dodatno obdelati. V primeru, da uporabite drugačno vrsto želatine (lističi) morate upoštevati navodila proizvajalca.

V posodo smo dali smetano in 2 žlici sladkorja in stepali smetano, da je postala trda. Smetano smo ročno nežno zmešali k drugi zmesi.

Pekač smo obložili s folijo in vanjo naložili zmes panakote. Panakoto lahko naložimo tudi v desertne posodice ali kozarčke, katerih ni potrebno obložiti s streč folijo.

Vse skupaj smo za 3 – 4 ure, še bolje preko noči, dali v hladilnik, da se strdi. Potem smo panakoto dali na servirni krožnik ali pladenj.

Panakoto smo narezali na kose, jih naložili z lopatico na male krožnike in okrasili z zamrznjenimi sadeži in potresli s preostalim sladkorjem.

Dober tek vam želimo Jan, Karin in Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 23 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor