Panakota z jogurtom
Panakota je sočna sladka sladica, ki ima pridih okusa smetane in jogurta z dodatkom sadja, ki ga uporabimo za okrasitev in popestritev sladice. Sladica je enostavna za pripravo, le čas moramo imeti, da sladico dobro ohladimo v hladilniku. Vnuka Jan in Karin sta prišla k meni in me prosila, da pripravimo panakoto in smo jo. S skupnimi močmi.
Panakota z jogurtom – pripomočki:
- mešalnik
- palični mešalnik
- posoda za smetano
- žlica
- kavna žlica
- hladilnik
- pekač 25 x 12 mm
- servirni krožnik ali pladenj
- mali krožniki
- folija za živila
- nož
- lopatica za nalaganje
Panakota z jogurtom – sestavine:
Za 4 do 6 oseb
- 500 ml čvrstega jogurta
- 500 ml sladke smetane
- 5 žlic sladkorja
- 1 vanilijev sladkor
- sok iz limone
- 1 – 2 kavni žlici arome ruma
- 20 g želatine v prahu
- 500 g zamrznjenih gozdnih sadežev
Panakota z jogurtom – postopek za pripravo:
V mešalnik smo dali jogurt, vanilijev sladkor, rum, sok limone in 2 žlici sladkorja. Vse sestavine, ki smo jih dali v mešalnik smo stepali in postopoma dodajali želatino, da so se vse sestavine dobro premešale.
Želatino v prahu postopoma dodajamo v zmes z jogurtom in je ni potrebno dodatno obdelati. V primeru, da uporabite drugačno vrsto želatine (lističi) morate upoštevati navodila proizvajalca.
V posodo smo dali smetano in 2 žlici sladkorja in stepali smetano, da je postala trda. Smetano smo ročno nežno zmešali k drugi zmesi.
Pekač smo obložili s folijo in vanjo naložili zmes panakote. Panakoto lahko naložimo tudi v desertne posodice ali kozarčke, katerih ni potrebno obložiti s streč folijo.
Vse skupaj smo za 3 – 4 ure, še bolje preko noči, dali v hladilnik, da se strdi. Potem smo panakoto dali na servirni krožnik ali pladenj.
Panakoto smo narezali na kose, jih naložili z lopatico na male krožnike in okrasili z zamrznjenimi sadeži in potresli s preostalim sladkorjem.
Dober tek vam želimo Jan, Karin in Lučka Glaser.