Mešana solata za ozimnico
Mešana solata za ozimnico je zanimivega in prijetnega okusa, lepa na pogled, saj vsebuje različne vrste zelenjavo. Je polna vitaminov, mineralov ter vsebuje tudi veliko vlaknin, tako pripravljena mešana solata je tudi koristna za naše telo, zato jo z veseljem lahko ponudimo kakor prilogo raznim mesnim narezkom, kot solato pri kosilu, večerji, malici ali kot samostojni obrok za tiste, ki obožujejo solate.
Mešana solata je pasteriziran shranek, da ne izgubi koristnih sestavin, solata pa ostane hrustljava na zob. Uporabimo pridelke, ki smo jih pridelali na vrtu, njivi, ali (kot jaz) dobili pri prijateljih in vemo, da so pridelani na ekološki način, saj zelenjavo na hitro spremenimo v pasterizirano solato, ki jo bomo z veseljem jedli v hladnejših mesecih. Priprava te solate je odličen način kako porabiti bučke in buče, zelene paradižnike in drugo jesensko zelenjavo.
Mešana solata za ozimnico – pripomočki
- stekleni kozarci in pokrovčki
- distančniki za vlaganje
- globok, večji pekač
Mešana solata za ozimnico – sestavine
Za 16 kozarcev po 970 ml
- 6000 g jedilnih bučk ali buč
- 3000 g nadzemne kolerabe
- 1600 g zelenih paradižnikov
- 1000 g paprike
- 600 g korenja
- 160 g belega zelja
- 350 g čebule
- 50 g česna
- 220 g morske soli
- 500 ml kisa za vlaganje 9%
- 2000 ml vode
Teža zelenjave v sestavinah je napisana za očiščeno zelenjavo.
Mešana solata za ozimnico – postopek priprave
Vso zelenjavo najprej dobro operemo, odrežemo poškodovane in neuporabne dele, zelenjavo polagamo v cedilo, da odteče voda, nato na prtiček ali brisačo, da se osuši in bomo v nadaljnjem postopku lažje rokovali z njo.
Zelenjavo bomo v predpripravi pripravili na velikost kosov, da jo bomo lahko rezali na električni rezalnik in kosi ne bodo večji kakor za en ugriz. Seveda lahko režemo tudi ročno ali s pomočjo salamoreznice, ali pa jo naribamo.
Bučko ali bučo, če ima trd olupek, olupimo in odstranimo trda semena, narežemo jo na kose za rezanje na tanke manjše rezine. Papriki odstranimo semenski del in jo ročno narežemo na kose v velikosti enega ugriza. Obliko paprike lahko oblikujete po lastni želji, jaz sem narezala na široke trakove.
Nadzemni kolerabi olupimo trd leseni del, jo razpolovimo in pripravimo, da jo bomo lahko rezali na tanke manjše rezine. Čebulo in česen olupimo in narežemo na trakove, tudi belo zelje narežemo na krajše trakove.
Zelen paradižnik narežemo na manjše krhlje. Vse narezane sestavine naložimo v večjo posodo.
Posolimo, dodamo kis in vodo ter dobro premešamo.
Ko se vsa zelenjava skupaj s soljo, vodo in kisom enakomerno pomeša, zelenjavo pokrijemo s prtičkom in pustimo 2-3 ure, da se okusi vseh sestavin povežejo, ter zelenjava izpusti sok.
Pripravimo čiste kozarčke in ne poškodovane pokrovčke in vanje skupaj s tekočino, ki jo je zelenjava spustila, naložimo mešano solato. Na vrh dodamo distančnike, da je zelenjava potopljena v tekočino, tako napolnjene kozarce dobro zapremo.
Na globok pekač položimo prtiček iz blaga, nanj naložimo napolnjene kozarce, ki se med seboj ne smejo dotikati ter v pekač nalijemo vodo, da sega 1,5 – 2 cm visoko.
Ko so kozarci v (hladni) pečici, vklopimo pečico in jo nastavimo na 100°C in, ko se ugasne lučka, ki prikazuje, da se je pečica segrela na naravnano temperaturo, od tega trenutka pustimo solato na enaki temperaturi še 90 minut, da se pasterizira. Po tem času štedilnik izključimo in kozarce z mešano solato za ozimnico pustimo, da se v pečici ohladijo, to lahko traja od 18 – 24 ur.
Nato kozarce z mešano solato poberemo iz pečice, jih po potrebi obrišemo in nanje napišemo ime shranka in datum shranjevanja.
Tako pripravljena mešana solata je uporabna najmanj 1 leto.
Mešano solato z bučko za ozimnico lahko ponudimo k vsem mesnim jedem, testeninam, rižotam …
Moj slogan je, da vse sestavine koristno uporabimo v nam ljubih jedeh. Lučka Glaser
Zraven mešane solate za ozimnico lahko ponudimo:
- Slastna jetrca s polento.
- Sanjska rižota z ajdovo kašo, jurčki in lisičkami.
- Ocvrta piščančja bedra z manj kalorijami.
- Slastni špageti s čemažem in orehi.
- Slastna bolonjska omaka po moje.
- Slavnostna svinjska pečenka v pečici.
- Pečen puran s krompirjem v pečici.
- Kaneloni s šunko in sirom.
- Svinjska krača pečena v masti.
- Musaka z mletim mesom in bučkami.