Kumarice shranjene po metodi fermentiranja
Najstarejša, najenostavnejša in najhitrejša metoda shranjevanja kumaric, pri kateri dobimo s probiotiki obogatene zdrave in hrustljave kumarice, pri pripravi pa uporabimo lahko manjše cele kumare ali večje, ki jih narežemo tako, da jih prilagodimo velikosti kozarca.
Kumarice shranjene po metodi fermentiranja – pripomočki
- merica za tekočino
- kozarci s pokrovčki za vlaganje
- distančniki za vlaganje
Kumarice shranjene po metodi fermentiranja – sestavine
Za 2 kozarca velikosti 970 ml:
- 1000 ml vode
- 1000 g kumaric
- 35 g morske soli
Kumarice shranjene po metodi fermentiranja – postopek
Nabrane kumarice, ki jih nameravamo shraniti po postopku fermentiranja, najprej operemo in osušimo, nato jih damo za 2 – 3 ure v hladilnik, ali pa jih za kakšno uro pustimo namakati v hladni vodi, da se ohladijo, nato jih obrišemo, da so suhe.
V večji kozarec ali posodo natočimo hladno vodo in ji dodamo sol, mešamo toliko časa, da se sol stopi in dobimo hladno, slano vodo. Pripravimo si tudi kozarce s pokrovom in distančnike, ki jih bomo nujno potrebovali pri procesu fermentiranja.
Poznano je, da kumare na konceh zelo rade ‘pogrenijo’, posebno, če so že večje, zato jaz iz previdnosti odrežem približno 1 centimeter na obeh straneh in jih tudi razrežem po dolžini če so že debelejše, dolžino kumare pa prilagodim velikosti kozarca. Napolnimo kozarec s kumaricami in le-te prelijemo s slano vodo, pri tem pa moramo paziti, da slana voda kumare prekrije najmanj za 2 cm, na vrhu vstavimo distančnik, ki poskrbi, da so vse kumare prekrite s slano vodo.
Napolnjene kozarce, ki smo jih zgolj prekrili z gazo ali kuhinjsko krpo, postavimo v toplejši prostor, da se razvije proces fermentacije, ki traja 5 – 7 dni, čas fermentacije je odvisen tudi od temperature prostora.
Ko opazimo, da se mehurčki ne dvigujejo več, kozarce zapremo s pokrovom in jih postavimo na hladno mesto ali hladilnik. Kumarice lahko začnemo uporabljati po 5 – 7 dneh, uporabne pa so najmanj 6 mesecev.
Kumare ne smejo nikoli manjkati v shrambi ali hladilniku, saj iz njih lahko pripravimo veliko čudovitih jedi. Lučka Glaser
Ideje za uporabo in shranjevane kumar v gospodinjstvu
- Za solato vložene kumare.
- Pasterizirane vložene kisle kumarice.
- Hladno vložene solatne kumare v kisu.
- Hladno vložene kumarice v kisu.
- Kumare narezane v kisu.
- Naribane kumare po mediteransko.
- Vroče polnjenje naribanih kumaric za solato.
- Pasterizirane naribane kumare za solato.
- Mešana solata za ozimnico – pasterizirana
- Turšija po moje.