Za solato vložene kumare
Print Friendly, PDF & Email

Obožujem kumare in v poletnem času, ko jih je v izobilju, jih pripravim na najrazličnejše načine, najrajši pa imam kar sveže. Ker pa jih je običajno več, kot jih lahko pojemo, sem že nekaj časa razmišljala, kako bi kumare shranila za kasnejši čas, da bi tudi pozimi lahko pripravila solato iz domačih kumar. Ob pregledovanju receptov, mi nobeden ni bil všeč, zato sem se zadeve lotila po svoje, vložila dva kozarca in priznam, bila kar malo v dvomih. Bodo dobre? Ne bodo premehke? No, moje dvome je pometel prvi odprt kozarec za solato vloženih kumar. Malo sem še dodelala recept in hitro vložila še nekaj kozarcev, dokler so domače kumare še na voljo in z njimi dopolnila police domače ozimnice.

Za solato vložene kumare lahko vložite neolupljene (če so kumare mlade in vas olupek ne moti) ali pa olupljene. Dodate jim lahko čebulo, ki se jim, po mojem okusu lepo poda, ali pa jo izpustite. Sama priprava pa je zelo enostavna, tudi časa ne boste porabili veliko, zato si le shranite kakšen kozarec kumar ali dva. In pozimi, boste le odprli kozarček, odlili tekočino, dodali olje in solata bo pripravljena.

Za solato vložene kumare

Za solato vložene kumare – pripomočki

  • ribežen
  • poljubno veliki stekleni kozarci s pokrovčki

Za solato vložene kumare – sestavine

  • 3 l vode
  • 3 dl vinskega kisa
  • 3 žlice soli (60 g)
  • 1 žlica sladkorja (20 g)
  • čebula po okusu in želji, lahko izpustite
  • kumare

Težko določim koliko kumar potrebujete za zgoraj napisano količino tekočine, s katero prelijemo kumare. Sama sem napolnila okoli 8-9 kozarcev kumar. Vse pa je odvisno od tega, kako zelo boste napolnili kozarce, a tlačenja kumar vanje ne priporočam.

Priprava za solato vloženih kumar

Najprej pripravimo tekočino, s katero bomo zalili kumare. V lonec odmerimo 3 l vode, 3 dl vinskega kisa, 3 žlice soli in 1 žlico sladkorja. Pokrijemo in postavimo na štedilnik in počakamo, da zavre. Medtem z res vročo vodo očistimo kozarce in jih osušimo. Če želite, jih lahko tudi sterilizirate v pečici (očiščene in osušene postavite za 15 minut v ohlajeno pečico, ki jo segrejete na 100 °C).

Za solato vložene kumare

Kumare naribamo direktno v kozarec, ribamo jih na 2-3 milimetre debelo (lahko tudi tanjše, a v tem primeru bodo vložene kumare čisto zmehčane, seveda pa lahko tudi debelejše, če vam to ustreza). Kumar ne tlačimo v kozarec, ga pa napolnimo do malo pod vrhom.

Ribamo lahko olupljene ali pa kumare z olupkom vred, v vsakem primeru pa jim odrežemo oba krajna dela, saj kumare tam rade grenijo. Če boste imeli večje kumare, ki imajo semena na sredini, jim le-ta odstranite.

Za solato vložene kumare

Po želji, v vsak kozarec dodamo še malo čebule. Jaz sem za 8 kozarcev porabila 2 majhni čebuli in v vsak kozarec dala četrtino olupljene čebule.

Za solato vložene kumare

Zalijemo s tekočino, ki je medtem že zavrela. Med polnjenjem imamo kozarce postavljene na kovinski podlagi, da kozarci ne počijo. Kumare zalijemo do vrha. Z nožem za maslo ali ročajem žlice/vilice malo pomešamo po kozarcu, da iz kozarca spravimo morebiten preostal zrak. Po potrebi nato prilijemo še nekaj tekočine, da bo kozarec z njo napolnjen do vrha. Če želite dodati čebulo, jo olupite in jo rezino ali dve dodajte v vsak kozarec.

Za solato vložene kumare

Napolnjene kozarce zapremo s pokrovčki, ki dobro tesnijo (priporočam, da za vlaganje vedno uporabite nove, nerabljene pokrovčke) in kozarec za nekaj sekund obrnemo na glavo, nato pa kozarce z za solato vloženimi kumarami postavimo na mesto, ki smo ga pogrnili z odejo ali brisačo. Med posameznimi kozarci pustimo nekaj prostora, da se bodo enakomerno ohlajali ter jih pokrijemo z odejo ali brisačo. Popolnoma ohlajene kozarce z za solato vloženimi kumarami opremimo z napisom kdaj smo kumare vložili. Tako vložene kumare so uporabne najmanj eno leto.

Za solato vložene kumare

Ko želimo uporabiti kozarec za solato vloženih kumar, ga enostavno odpremo, odlijemo tekočino, kumare stresemo v solatno skledo, dodamo olje po okusu, po želji še česen, čebulo, … premešamo in solata je pripravljena. Lahko pa iz njih naredite tudi smetanove kumare.

Za solato vložene kumare

Naj vam tekne!

Za solato vložene kumare

Poskusite tudi; Ozimnica: vložen stročji fižol.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor