Kompot iz kutin in suhih sliv za ozimnico
V kompot ujeta vonj in okus kutin ter suhih sliv, pri čemer suhe slive poskrbijo še za lepo barvo. Kompotu ni potrebno dodajati sladkorja, saj ga kutine in posušene slive vsebujejo dovolj.
Surove kutine so zelo trde, z zelo trpkim neprijetnim okusom, zato jih je potrebno toplotno obdelati. Kutine vsebujejo veliko pektina, sluzi, amigdalina, emulzina in fosforne kisline, v njih je tudi veliko vitamina C, vitamina B1 in B2, niancina, karotena, kalcija, magnezija, kalija, bakra, cinka, natrija, železa in mangana. Suhe slive spadajo med hranljivo bogata živila, ki blagodejno vplivajo na naš organizem, saj vsebujejo veliko različnih vitaminov in mineralov kot so, vitamini A, K, B2, B3, B6, minerali, kalij, baker, mangan in magnezij.
Kompot iz kutin in suhih sliv – pripomočki
- kozarci s pokrovom
- tehtnica
- mera za tekočino
Kompot iz kutin in suhih sliv – sestavine
Za 5 kozarcev po 720 ml:
- 2000 g očiščenih in narezanih kutin
- 500 g suhih sliv
- 3000 ml vode
- 1 čajna žlička mletega cimeta
Kompot iz kutin in suhih sliv – postopek priprave
Obrane kutine dobro operemo s pomočjo grobe kuhinjske krpe, da odstranimo poprh, ki je na kutinah, zaradi česar imajo neoprane kutine umazan in neprijeten izgled. Oprane kutine naložimo na cedilo, da se odcedijo in delno posušijo.
Oprane kutine razrežemo, odstranimo sredinski semenski del in jih razrežemo na koščke velike 15 – 20 mm, kutin ne lupimo saj imajo kuhane zelo mehak olupek.
V lonec stresemo narezane kutine, dodamo suhe slive in mleti cimet, premešamo in kuhamo 30 – 40 minut, da so kutine in slive mehke.
Kuhan kompot polnimo med vrenjem polnimo v čiste steklene kozarce. Polnimo jih na kovinski podlagi, da nam kozarci ne počijo, napolnimo jih 1 cm do vrha kozarca, takoj zapremo in jih za nekaj minut obrnemo na pokrovček, nato jih pravilno obrnemo in jih pokrijemo z odejo, da se počasi ohlajajo. Ohlajene kozarce opremimo z etiketo s podatkom o času polnjenja in vsebini shranka, kozarce hranimo v temnem neogrevanem prostoru. Tako pripravljen in shranjen kompot je uporaben najmanj 1 leto.
Kompot ima v kozarcu čudovit izgled in okus, lahko ga ponudimo v vsakem letnem času in vsem generacijam, saj nima dodanega sladkorja niti alkohola.
Ljubiteljem sladkih sestavin priporočam, da ob postrežbi dodajo na porcijo še žličko cvetličnega medu.
Kutine so zrele, ko so slive že posušene, samo malo truda in shramba je bogatejša za novi shranek. Lučka Glaser
Ideje za pripravo kompotov iz različnega sadja
- Kompot iz grozdja.
- Hruškov kompot za ozimnico.
- Kompot iz mirabel.
- Marelični kompot.
- Kutinov kompot brez dodanega sladkorja.
- Breskov kompot za ozimnico.
- Češnjev kompot brez sladkorja.
- Pasterizacija češnjevega kompota za ozimnico.
- Kosmulje v kompotu.
- Jagode v lastnem soku.