Sok iz malin s stevio
Sok iz malin s stevio je naravno okusen, sladkobnost mu dodatno daje rastlina stevia, ki jo svežo ali posušeno že stoletja uporabljamo kot sladilo, ki ne vsebuje kalorij, saj jo sestavljajo steviolni glikozidi ki so sladki in ne vsebujejo ogljikovih hidratov. Okus po malinah je odvisen tudi od zrelosti malin in sladkorja, ki ga maline vsebujejo, zato sok lahko pijemo brez dodane vode, če pa je preveč sladak, pa ga lahko tudi razredčimo. Sok je primeren za vse tiste, ki se sladkorju izogibate in tudi za diabetike.
Pripomočki za pripravo soka iz malin s stevio
- sokovnik na paro
- steklenice z zamaškom
Sestavine za pripravo soka iz malin s stevio
Za 2ooo ml malinovega soka
- 2ooo g očiščenih malin (svežih ali zamrznjenih)
- 10 g stevie (sveže ali posušene)
Priprava soka iz malin s stevio
Nabrane maline pregledamo, odstranimo peclje in liste, nabranih malin ne peremo, če pa uporabimo zamrznjene maline, jih pravočasno vzamemo iz zamrzovalnika, da se maline pred kuhanjem odmrznejo.
Sveže nabrane ali odmrznjene maline stresemo v zgornjo posodo sokovnika, dodamo liste stevie in rahlo premešamo, da se rastlina prerazporedi med malinami. Pri kuhanju soka v sokovniku na paro se držimo navodil proizvajalca sokovnika.
Sokovnik pripravimo tako, da sok lahko polnimo iz sokovnika v steklenice, ki jih segrejemo ali postavimo na kovinsko podlago, da steklenice ne počijo in jih takoj zapremo, steklenico za 2 do 3 minute nagnemo, nato jih pravilno obrnemo, pokrijemo z odejo in pustimo da se počasi ohlajajo. Količina soka je odvisna od sočnosti jagodičevja.
Ohlajene steklenice opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka, steklenice hranimo v neogrevanem temnem prostoru. Malinov sok s stevio, ki nima dodanega sladkorja, je uporaben najmanj 6 mesecev, odprto steklenico hranimo v hladilniku in vsebino porabimo v 3 dneh.
Tako kot vrt z različnimi pridelki, mora biti tudi shramba napolnjena z različnimi shranki. Lučka Glaser
Sok lahko pripravimo tudi iz druge vrste sadja in jagodičevja