Skutine palačinke – zapečene v pečici
Palačinke so že same po sebi naša priljubljena jed. Skutine palačinke, zapečene v pečici, pa so božanska tako glavna jed, kot lahko tudi popoldanska sladica, če jim dodamo kakšno suho sadje. Tokrat bomo naredili skutine palačinke kot glavno jed, h kateri odlično paše ohlajen kompot.
Pripomočki za skutine palačinke – zapečene v pečici:
- električni mešalnik ali ročna metlica za stepanje
- alu folija ali papir za peko
Sestavine za skutine palačinke – zapečene v pečici:
Palačinke:
- 3 jajca
- 250 g moke
- 500 ml mleka
- 1/4 žličke soli
- 1 vanilin sladkor
- 1 žlica olja za mazanje ponve
Nadev:
- 500 g skute
- 1 jajce
- 1 vanilin sladkor
- 1/4 žličke soli
- 1 žlička naribane limonine lupinice
- 1 žlica ruma
- 1 pest rozin, brusnic ali drugega suhega sadja (opcijsko)
Preliv:
- 200 ml sladke smetane
- 1 jajce
- 1 ščepec cimeta
Postopek za skutine palačinke – zapečene v pečici:
Najprej spečemo palačinke, za katere naredimo maso iz treh jajc, soli, vanilin sladkorja in mleka ter nato med mešanjem dodajamo moko. Ko je masa narejena, jo pustimo 30 minut počivati, nato iz nje spečemo palačinke.
Podrobnejši recept je opisan v receptu: pirine polnovredne palačinke.
Ko so palačinke spečene jih pokrijemo z alu folijo ali papirjem za peko in počakamo, da se ohladijo.
Med tem naredimo nadev iz skute (jaz imam najraje pasirano skuto), kateri dodamo jajce, naribano limonino lupinico, vanilin sladkor, sol in žlico ruma za okus. Opcijsko lahko dodamo tudi rozine, brusnice ali kakšno drugo suho sadje. Pripravimo si še pekač za peko v pečici, ki ga premažemo s par kapljicami olja.
Na sredino ohlajene palačinke damo skutin nadev, nato najprej prepognemo navznoter oba stranska zunanja robova in kasneje zvijemo palačinko v rolico. Te rolice polagamo v namaščen pekač tesno eno zraven druge.
Naredimo še preliv iz sladke smetane, jajca in malo cimeta. Dobro premešamo in prelijemo po skutinih palačinkah.
Pečemo v naprej ogreti klasični pečici 20 minut na 180° C. Ko jih vzamemo iz pečice, jih pustimo 5 minut počivati na sobni temperaturi, da se bodo lažje servirale, nato postrežemo. Odlično se zraven prileže ohlajen kompot.
Dober tek 😊