Črna ali mrtvaška trobenta v prahu
Print Friendly, PDF & Email

Črna ali mrtvaška trobenta v prahu je okusna in zdrava začimba, ki navdušuje s svojim edinstvenim okusom in številnimi pozitivnimi koristmi za naše telo. Shranjena v obliki prahu omogoča enostavno uporabo v različnih jedeh, saj prah lahko dodajate jedem tik pred serviranjem, pri kuhanju ga dodajate juham, rižotam in omakam za mesne zelenjavne jedi, uporabite ga lahko za peko kruha, peciva in pekovskega peciva, obogatite lahko marinade za meso ali zelenjavo, solate, potresite ga po solatah za dodaten okus.

Črna trobenta ima izrazit zemeljski okus, ki obogati številne jedi, odlično se ujema z mesom, zelenjavo in omakami. Ta goba je bogata z vlakninami, beljakovinami, vitamini in zlasti z vitaminom D ter minerali, vsebuje pa tudi močne antioksidante, ki pomagajo ščititi celice pred poškodbami.Ob dobrem poznavanju gob jo lahko naberete sami ali pa si jo kupite v specializiranih trgovinah, saj je odlična izbira za vse, ki želijo svojim jedem dodati edinstven okus in hkrati poskrbeti za zdravje.

Črna ali mrtvaška trobenta v prahu

Črna trobenta v prahu – pripomočki

  • električni sušilec za sadje in zelenjavo
  • kozarček s pokrovčkom

Črna trobenta v prahu – sestavine

  • črna ali mrtvaška trobenta v količini primerni porabi

Črna trobenta v prahu – postopek priprave

Če jo najdemo, črno trobento nabiramo previdno. Očistimo jo že v gozdu na rastišču, odrežemo jim koreninski del, kjer se drži zemlja in jih polagamo v košaro.

Črna ali mrtvaška trobenta v prahu

Najprej jih na suho očistimo, pretrgamo jih na tri ali štiri dele in odstranimo smeti, ki se zadržujejo v cevki stebla, po potrebi jih na hitro speremo pod tekočo hladno vodo in pustimo na cedilu, da se osušijo.

Osušene črne trobente naložimo na pladnje in jih damo sušiti. Če je sončno vreme, jih lahko sušimo zunaj na zraku, sicer pa v električnem sušilcu za sadje in zelenjavo na 40 °C. Če sušilca nimamo, jih lahko jih posušimo tudi v pečici na 50 °C.

Ko so črne trobente suhe (tako, da se lomijo med prsti) jih preložimo v sekljalnik in sesekljamo.

Toliko, da dobimo manjše koščke.

Črna ali mrtvaška trobenta v prahu

Če pa želimo imeti resnično droben prah, je najboljše, da posušene črne trobente zmeljemo v mlinčku za kavo.

Pripravljen prah črne ali mrtvaške trobente je najbolje shraniti v stekleni kozarček ali posodo za shranjevanje živil, da ostane aroma in se ne razdiši in navlaži. Napolnjeni kozarček opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Prah črne ali mrtvaške trobente je uporaben najmanj eno leto.

Črna ali mrtvaška trobenta v prahu

Črna ali mrtvaška trobenta, kljub zloveščemu imenu slovi po svojem izjemnem okusu. Lučka Glaser

Nekaj idej in receptov, kako bi črno ali mrtvaško trobento v prahu lahko uporabili:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor