Kuhanje surovih govejih vampov
Print Friendly, PDF & Email

Kuhanje surovih govejih vampov je zahtevno, za nekatere tudi neprijetno opravilo, saj imajo surovi goveji vampi močan vonj, ki se širi po stanovanju, zato je priporočljivo, da jih kuhamo v garaži ali letni kuhinji, v stanovanju pa moramo imeti vključeno kuhinjsko napo, da odstranimo vsaj del vonja po vampih. Če pri kuhanju govejim vampom dodamo dovolj različne zelene in gomoljčne zelenjave, se med kuhanjem večina vonja izgubi.

Kuhanje surovih govejih vampov

Pripomočki za kuhanje surovih govejih vampov

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za kuhanje surovih govejih vampov

Količino zelenjave, sveže ali zamrznjene, prilagodimo količini surovih govejih vampov, na vsak kilogram govejih vampov damo približno  20 do 30 g  gomoljčne in 5 do 10 g zelene  zelenjave, več bo zelenjave bolj se izgubi vonj vampov.

  • količina vampov po želji
  • svež ali zamrznjen por
  • korenine peteršilja
  • gomolj rumene kolerabe
  • rdeči korenček
  • listi zelja
  • listi luštreka
  • listi zelene
  • čebula
  • svež ali posušen česen
  • lovor
  • morska sol po okusu

Postopek kuhanja surovih vampov

Surove vampe večkrat dobro operemo v hladni vodi, odrežemo loj in nekvalitetne robove vampov, narežemo jih na manjše kose, ki bodo primerni loncu, v katerih jih bomo kuhali.

Kuhanje surovih govejih vampov

Pripravimo si vso jušno zelenjavo, ki jo bomo uporabili pri kuhanju govejih vampov, zelenjavo dobro operemo in odstranimo morebitne nagnite dele, zelenjave ne razrežemo na drobno, prerežemo samo gomolje.

Kuhanje surovih govejih vampov

V lonec naložimo očiščene in oprane goveje vampe in takoj dodamo tudi vso zelenjavo, posolimo, lonec pokrijemo in začnemo počasi segrevati, paziti moramo, da nam ne prekipi, na zmernem ognju kuhamo 3 do 4 ure, čas je odvisen od količine in starosti  govejih vampov.

Kuhanje surovih govejih vampov

Kuhane vampe poberemo iz lonca, jih damo na cedilo, da se počasi odcedijo in ohladijo. Vso vodo in zelenjavo, v kateri so se vampi kuhali, zavržemo. Ohlajene vampe narežemo na rezance, lahko tudi drugače, po svojem okusu in potrebi za nadaljnje kuhanje in pripravo obroka.

Kuhanje surovih govejih vampov

Jedi iz vampov morate najprej poizkusiti in šele nato podati svoje mnenje. Lučka Glaser

Še nekaj nasvetov za nadaljnjo pripravo že kuhanih govejih vampov:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor