Kuhanje surovih govejih vampov
Kuhanje surovih govejih vampov je zahtevno, za nekatere tudi neprijetno opravilo, saj imajo surovi goveji vampi močan vonj, ki se širi po stanovanju, zato je priporočljivo, da jih kuhamo v garaži ali letni kuhinji, v stanovanju pa moramo imeti vključeno kuhinjsko napo, da odstranimo vsaj del vonja po vampih. Če pri kuhanju govejim vampom dodamo dovolj različne zelene in gomoljčne zelenjave, se med kuhanjem večina vonja izgubi.
Pripomočki za kuhanje surovih govejih vampov
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za kuhanje surovih govejih vampov
Količino zelenjave, sveže ali zamrznjene, prilagodimo količini surovih govejih vampov, na vsak kilogram govejih vampov damo približno 20 do 30 g gomoljčne in 5 do 10 g zelene zelenjave, več bo zelenjave bolj se izgubi vonj vampov.
- količina vampov po želji
- svež ali zamrznjen por
- korenine peteršilja
- gomolj rumene kolerabe
- rdeči korenček
- listi zelja
- listi luštreka
- listi zelene
- čebula
- svež ali posušen česen
- lovor
- morska sol po okusu
Postopek kuhanja surovih vampov
Surove vampe večkrat dobro operemo v hladni vodi, odrežemo loj in nekvalitetne robove vampov, narežemo jih na manjše kose, ki bodo primerni loncu, v katerih jih bomo kuhali.
Pripravimo si vso jušno zelenjavo, ki jo bomo uporabili pri kuhanju govejih vampov, zelenjavo dobro operemo in odstranimo morebitne nagnite dele, zelenjave ne razrežemo na drobno, prerežemo samo gomolje.
V lonec naložimo očiščene in oprane goveje vampe in takoj dodamo tudi vso zelenjavo, posolimo, lonec pokrijemo in začnemo počasi segrevati, paziti moramo, da nam ne prekipi, na zmernem ognju kuhamo 3 do 4 ure, čas je odvisen od količine in starosti govejih vampov.
Kuhane vampe poberemo iz lonca, jih damo na cedilo, da se počasi odcedijo in ohladijo. Vso vodo in zelenjavo, v kateri so se vampi kuhali, zavržemo. Ohlajene vampe narežemo na rezance, lahko tudi drugače, po svojem okusu in potrebi za nadaljnje kuhanje in pripravo obroka.
Jedi iz vampov morate najprej poizkusiti in šele nato podati svoje mnenje. Lučka Glaser
Še nekaj nasvetov za nadaljnjo pripravo že kuhanih govejih vampov:
- Vampi po tržaško.
- Vampi po rimsko s krompirjem.
- Vampi iz moje kuhinje.
- Vampi v paradižnikovi omaki.
- Goveji vampi v golažu.
- Goveji vampi v golažu.
- Vampi z jajci v solati.
- Vampi – praženi na olivnem olju.