Vampi – praženi na olivnem olju
Na olivnem olju praženi vampi so okusni, hitro pripravljeni, z malo dodanimi začimbami tako, da okus po vampih ostane bolj izrazit v zadovoljstvo ljubiteljev drobovine.
Vampi so najbolj poznani na Primorskem in Severni Italiji, kjer jih pripravljajo na različne načine, nekoč pa so jih pripravljali v vsaki gostilni, saj je bila priljubljena jed med potujočimi trgovci in prevozniki.
Pripomočki za na olivnem olju pražene vampe
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za na olivnem olju pražene vampe
Za dve osebi:
- 500 g očiščenih narezanih in kuhanih govejih vampov
- 120 g čebule
- 30 ml ekstra deviškega olivnega olja
- 1 žlička posušene ali sveže jušne zelenjave
- 1 žlica na drobno narezanega svežega peteršilja
- 2 žlice naribanega sira parmezana
- morska sol po okusu
- poper po želji
Priprava na olivnem olju praženih vampov
V vsaki, malo bolj založeni trgovini in mesariji, lahko kupimo že očiščene, narezane in kuhane vampe in se tako izognemo dolgotrajnemu kuhanju vampov in si skrajšamo čas za pripravo obroka.
Kuhane in narezane vampe stresemo na cedilo in jih pod tekočo hladno vodo dobro operemo.
V kozici segrejemo olivno olje in na njem prepražimo čebulo, toliko, da postekleni in po kuhinji zadiši po čebuli.
Nato dodamo oprane narezane in kuhane vampe in jih med mešanjem pražimo 10 do 15 minut, da dobijo rahlo rumenkasto rjavo barvo.
Ko so vampi prepraženi dodamo še svežo ali suho jušno zelenjavo, sol in poper dobro premešamo in pražimo še dve do tri minute.
Pražene vampe postrežemo na krožniku, jim dodamo naribani sir in svež peteršilj, kot prilogo lahko ponudimo krompir, testenine ali kruh.
Vampi imajo med veliko gosti odklonilni stališče, zato priporočam, da jih poizkusijo in nato povedo svoje mnenje. Lučka Glaser
Nekaj idej kaj lahko ponudimo zraven praženih vampov:
- Pečen mlad krompir v koščkih za začetnike.
- Slan krompir v kosih za začetnike.
- Krompirjev pire z muškatnim oreščkom.
- Pire krompir z rdečo peso.
- Pire krompir z blitvo.
In domač kruh:
- Nočni polnozrnat kruh z bučnimi semeni.
- Nočni kruh iz polnozrnate in črne moke.
- Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.
- Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.
- Koruzni kruh.