Kuhanje in shranjevanje segedina s kislim zeljem
Print Friendly, PDF & Email

Shranjevanje kuhanega segedina, ki ga vrelega naložimo v kozarce, ter nepredušno zapremo in počasi ohlajamo, je krasen, malce drugačen, sodobnejši način shranjevanja kuhanih jedi. Pri takšnem shranjevanju v kozarcu nastane brezzračni prostor in zaradi tega postopka vloženo kosilo obdrži enak okus še najmanj dva meseca.

Za vroče polnjenje je zelo pomembno, da pripravimo primerno velike kozarce za vložena kosila, malice, ki ga lahko nesemo tudi v službo, Jaz pa sem tako pripravila določene obroke, da sem jih nesla s seboj na dopust, kjer smo kampirali.

Da pa vas ne pustim brez recepta, sem pripravila še recept za segedin s kislim zeljem, ki ga lahko shranjujemo po postopku vročega polnjenja. Čisto na dnu, pa vas čakajo še ideje in recepti za ostale jedi, ki jih lahko shranite po enakem postopku.

Shranjevanje kuhanega segedina

Pripomočki shranjevanje segedina

 • stekleni kozarci in pokrovčki za vlaganje

Sestavine segedin golaž s kislim zeljem

Za 12 obrokov:

 • 100 g svinjske masti ali olja po želji
 • 200 g čebule
 • 60 g česna
 • 1500 g sveže trebuševine ali vratu.
 • pol žličke kumine
 • pol žličke majarona
 • 1 žlica mlete sladke paprike
 • morska sol po okusu
 • 2000 ml vode
 • 1500 g kislega zelja
 • 200 ml paradižnikove mezge
 • 5 žlic moke
 • 5 listov lovorja

Postopek kuhanja in shranjevanja segedina s kislim zeljem

Najprej pripravimo vse sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo.

Čebulo in česen olupimo, čebulo na drobno sesekljamo, česen stremo in sesekljamo in meso narežemo na manjše kose.

Pripravimo si tudi primerno velike kozarce za uporabo enega obroka, ki so čisti in z novimi pokrovčki, da se bodo kozarci hermetično zaprli, kozarci naj bodo ogreti na sobno temperaturo.

Shranjevanje kuhanega segedina

V posodi na maščobi med stalnim mešanjem prepražimo sesekljano čebulo, da postekleni, dodamo strt česen in pražimo, da česen zadiši, nato dodamo na koščke narezano meso in ga med mešanjem popražimo, da se zapeče, nato dodamo še moko, papriko in kumino.

 

Shranjevanje kuhanega segedina

Ko je vse rahlo popraženo dodamo še kislo zelje, tekočino, majaron in liste lovorja.

Shranjevanje kuhanega segedina

Premešamo in ob občasnem mešanju kuhamo 20 minut.  Še vročega postrežemo, v kolikor pa ga bomo vložili, natančno upoštevajte spodnja navodila za dober shranek.

Shranjevanje kuhanega segedina

Pripraviti moramo čiste nepoškodovane kozarce za vlaganje in tudi nove pokrovčke, odejo ali brisačo za počasno ohlajanje, ki traja približno 24 ur.

Kuhan segedin s kislim zeljem polnimo v kozarce, ko v posodi še vre in ima visoko temperaturo, da nam kozarci ne bodo počili jih ogrejemo na sobno temperaturo, pred polnjenjem, kozarce postavimo na kovinsko podlago, da kozarci ne počijo, nato pričnemo nalagati segedin v kozarce, ko naložimo do roba vratu, kozarec previdno zapremo in preverimo, ali je res dobro zaprt in ga postavimo na pokrovček za 3 do 5 minut, nato kozarček preložimo na prostor, kjer bomo kozarčke ohlajali. Napolnjene kozarčke sproti pokrivamo z odejo ali debelejšo brisačo, da se bodo počasi ohlajali in naredili v kozarcu brezzračni prostor, da ostane shranjen segedin še okusen najmanj po dveh mesecih. Ko smo napolnili in pokrili vse kozarce, jih pustimo, da se počasi ohlajajo okoli 24 ur. Po tem času kozarce hranimo v temnem in hladnem prostoru.

Po enakem zgornjem postopku shranjevanja lahko shranite tudi:

Shranjevanje kuhanega segedina

Tako vložen segedin s kislim zeljem je že pripravljeno kosilo ali malica, samo preložimo ga v posodo, v kozarec pa dodamo 50 ml vroče vode, da ga poplaknemo in jo dodamo segedinu, ter med mešanjem ponovno zavremo in jed je že pripravljen za odličen obrok.Shranjevanje kuhanega segedina

Gospodinje si lahko poenostavimo kuhanje, da imamo občasno že skuhano kosilo. Lučka Glaser

Poglejte, kaj še lahko shranimo v kozarčke za hitro uporabo in hrani podaljšamo čas uporabe:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor