Kaj pripraviti za slavnostno večerjo?
Print Friendly, PDF & Email

Prazniki kar kličejo po bogato obloženi mizi. Gostiteljice oziroma gostitelji običajno že precej časa vnaprej razmišljamo o prazničnem jedilniku. Pri izbiri jedi moramo najprej pomisliti na povabljence. Posebej pozorni moramo biti na morebitne omejitve zaradi bolezni ali alergij pri naših gostih, upoštevati moramo tudi njihove posebne želje, kot je veganstvo, pomisliti pa moramo tudi na otroke, ki morda česa ne jedo. Če želimo, da bo slavnostna večerja popolna, si ne naložimo pretežkega jedilnika oziroma ga prilagodimo našim spretnostim. Kakšno jed lahko pripravimo že vnaprej, da ne bomo na koncu preveč obremenjeni in bomo tudi sami uživali v slavnostnih trenutkih. Da bo oblikovanje prazničnega jedilnika lažje, vam ponujamo izbor jedi z naše strani.

Predjed

Slavnostna večerja je običajno sestavljena iz več hodov. Lahko se odločimo za pripravo različnih predjedi. Večino teh lahko ponudimo hladnih in jih zato lahko pripravimo vnaprej.

Polnjeni šampinjoni z mletim mesom in bučkami

Obložena polenta

Lososovi zvitki z zeliščnim mascarponom

Gratinirane kapesante

Bučkini zvitki

Gobova omaka v kruhovi skodelici

Zavitek z jajci in pršutom

Tatarski biftek po moje

Ribja pašteta z bučnimi semeni

Juha

Če se nismo odločili za pripravo predjedi, pa je juha skorajda obvezna in v hladnih dneh prav prija. Če čez leto večkrat jemo bistre juhe, morda tokrat pripravimo katero izmed kremnih juh ali pa se poigrajmo z dodatki, kot so ingver, pistacije ali kosmiči in jih običajno ne povezujemo z juhami.

Korenčkova juha z ingverjem

Kislo pekoča vegetarijanska juha

Česnova juha

Kremna bučna juha s pistacijami

Juha s čajoto in kosmiči

Grahova kremna juha

Špargljeva juha

Enostavna juha iz kumaric

Gobova juha po madžarsko

Glavna jed

Glavna jed je nedvomno kraljica praznične mize. Večina nas glavno jed povezuje z mesom, nič pa ne bo narobe, če jo morda tokrat zamenjajo riba ali morski sadeži. Če gostimo bolj raznoliko družbo, se lahko odločimo za kombinacijo več glavnih jedi.

Sočna riba s paradižnikovo omako

Biftek s hokaido bučo in fižolom iz pečice

Veličastna Štefani pečenka

Slavnostna svinjska pečenka

Krompirjevi cmoki z mesno sredico

Gratinirani tortelini

Klapavice na buzaro

Morski sadeži v vinski omaki

Sarme

Priloge

Še tako dobra glavna jed, pa ni popolna brez okusne priloge. Dobro izbrana priloga bo lepo dopolnila kos mesa ali ribe, skrbno izbrana brezmesna priloga pa je lahko tudi nadomestilo glavne jedi za tiste, ki se izogibajo mesu.

Rižota z bučkami in panceto

Veganski zelenjavni narastek

Popečen pire krompir

Jajčevci in bučke iz pečice

Sladki krompir s cimetom

Zdrobovi ocvrtki

Rezanci s sojino omako in arašidi

Pikantni krompirček iz pečice

Zelenjavni cmoki

Solata

Če ob posebnih dogodkih zaužijemo več nezdrave hrane, naj bo solata tista, ki bo poskrbela za zadosten vnos vitaminov. Solata bo dala obroku tudi osvežilno noto.

Solata iz motovilca s fižolom in jajci

Cvetačna solata

Zimska solatka za zdravje

Zeljna solata s koruzo

Mešana zimska solata

Kumarična solata po azijsko

Vinegret – solata s peso

Veganska francoska solata

Osvežilna solata iz tofujevih vozličkov

Sladica

Poleg izbrane pijače je sladica tista, ki lepo zaokroži večerjo. Večino sladic lahko pripravimo vnaprej, kar nam olajša delo in poskrbi, da bo zadnji hod popoln, kljub utrujenosti po pripravi celotne večerje. Izbira sladice je zelo pomembna, saj si jo bodo naši povabljenci najbolj zapomnili, ker je to zadnja jed in bo okus po njej še kar nekaj časa ostal v ustih.

Božanske gratinirane palačinke s hruškami

Temne mascarpone kocke z višnjami

Čokoladna torta brez peke

Mangova krema

Čokoladno-pomarančna sladica v kozarcu

Ledeni borovničev jogurt z vanilijo

Čokoladna avokadova krema

Kremna jabolčna torta

Čokoladni kolač z orehi in pistacijo

Prigrizki

Če se nam priprava večhodne večerje zdi prezahtevna, pa lahko povabljence pogostimo tudi drugače. Zanimiva izbira so sladki ali slani fondue, narezki, obloženi kruhki, mini pice, palačinke z različnimi nadevi in namazi ter drugi prigrizki.

Slasten sirov fondue

Mesni fondue

Čokoladni fondue

Pica kruhki

Slastni čeveljci – obloženi kruhki

Gobova pašteta

Odličen tatarski biftek

Krušne rožice s šunko in sirom

Veganske palačinke

Upamo, da so vam naši predlogi všeč in vam bodo v pomoč pri pripravi praznične pojedine. Želimo vam čim več užitkov pri ustvarjanju v kuhinji in še več ob uživanju dobrot. Verjamemo, da vam bo z našo pomočjo uspelo in bodo gostje navdušeni.

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.8]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor