Veličastna Štefani pečenka
Print Friendly, PDF & Email

Za pripravo Štefani pečenke ni potrebno veliko kulinaričnega znanja. V bistvu je to mleto meso z dodatkom začimb, nekaj kruha in z vložkom kuhanih jajc. Vendar zaradi svojega končnega izgleda, deluje prav veličastno. Štefani pečenko obožujejo mladi in stari.

velicastna-stefani-pecenka-3Veličastna Štefani pečenka – pripomočki:

  • skleda za mešanje
  • deska
  • nož
  • kuhalnica
  • ponev
  • pekač

Veličastna Štefani pečenka – sestavine:

  • 1 kg mešanega mletega mesa (lahko je več govedine)
  • 1 srednja čebula
  • 1 strok česna
  • 120 g belega kruha
  • 2 dl mleka
  • 1 žlička mlete paprike
  • majaron
  • timijan
  • peteršilj
  • 2 žlički domače suhe vegete (če nimate domače, jo lahko izpustite)
  • sol
  • mleti poper
  • krušne drobtine (po potrebi, če bi bila masa preredka)
  • 5 žlic olja (2 za praženje čebule, 3 za pokapljati pečenko)
  • 6 jajc
  • 0,5 dl jušne osnove (ni obvezno)

Veličastna Štefani pečenka – postopek:

Vsaj en dan star kruh narežemo na rezine in ga namočimo v mleku. Pustimo tako dolgo, da postane čist razmočen.

velicastna-stefani-pecenka-1

Čebulo na drobno sesekljamo in na malo olja na hitro prepražimo. Med praženjem dodamo drobno sesekljan česen. Ponvico odstavimo in pustimo, da se pražena čebula ohladi. Mleto meso predenemo v večjo skledo, v kateri bomo mešali meso in dodamo razmočen in ožet kruh, vse začimbe, eno jajce in ohlajeno praženo čebulo. Sestavine temeljito premešamo. Če je mesna zmes preredka, dodamo krušne drobtine. Masa mora biti še vedno mehka, vendar nam ne ostaja več na prstih.

velicastna-stefani-pecenka-2

 

Mesno maso pustimo, da počiva in se navzame začimb. Medtem časom olupimo jajca, ki smo jih trdo skuhali. Nato meso predenemo na delovno površino in z rokami oblikujemo nekak “tunel”, v katerega naložimo kuhana jajca.

velicastna-stefani-pecenka-4Nato “tunel” zapremo in oblikujemo štruco.

velicastna-stefani-pecenka-5Mesno štruco predenemo v naoljen pekač. Prelijemo z 0,5 dl jušne osnove. Če je nimamo, lahko tudi samo z vodo.  10 minut pečemo v predhodno ogreti pečici na 190 stopinj Celzija, nato temperaturo zmanjšamo na 170 stopinj Celzija in pečemo še cca. 50 minut. Po pečenju vzamemo pekač iz pečice, mesno štruco prekrijemo z alu folijo in pustimo, da počiva in odleži enih 10 minut. Nato pekač obrnemo in štruco predenemo na desko ter jo razrežemo na 2 cm široke rezine.

velicastna-stefani-pecenka-6Dober tek!

 

Ocena:
Skupaj: 238 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor