Kremna jabolčna torta
Print Friendly, PDF & Email

Kremna jabolčna torta vas bo očarala sicer že z znanim okusom jabolk in cimeta, vendar njena kremna in sočna struktura, bo naredila sladico popolno in kraljevsko dobro.

Kremna jabolčna torta – pripomočki:

  • tehtnica
  • električni mešalec
  • deska za rezanje
  • nož
  • žlica
  • skleda
  • ribeželn za limonino lupinico
  • stiskalec citrusov
  • pekač za torte 24 cm premera
  • peki papir

Kremna jabolčna torta – sestavine:

Testo:

  • 4 jajca
  • 300 g sladkorja
  • 120 g stopljenega masla
  • 200 ml mleka
  • 200 ml sladke smetane
  • 180 g gladke moke
  • 1 vrečica vaniljevega sladkorja
  • 1 vrečica pecilnega praška
  • naribana limonina lupinica
  • 1 žlica limoninega soka
  • cimet

Jabolka:

  • 1 kg jabolk
  • sok 1 limone
  • voda

In še:

  • mandljevi lističi
  • sladkor v prahu

Kremna jabolčna torta – postopek:

V večjo skodelo nalijemo vodo in sok limone. Eno žlico soka limone prihranimo za testo in prav tako naribano limonino lupinico. Nato jabolka olupimo in jih položimo v vodo z limono, tako jabolka ne bodo spremenila barve.

Jabolka prerežemo po polovici, izdolbemo pečke in jih narežemo na tanke krhlje. Krhlje takoj položimo nazaj v vodo z limono.

Nato se lotimo testa. Jajca in sladkor stepemo v kremno zmes.

Nato primešamo stopljeno maslo, mleko, sladko smetano, vaniljev sladkor, limonino lupinico, limonin sok, cimet, moko in pecilni prašek. Sestavine dodajamo postopoma in med tem ves čas mešamo. Na koncu primešamo 2/3 jabolk, ki smo jih z rokami oželi odvečne tekočine.

Pekač obložimo s peki papirjem in vanj presipamo testo. Testo je zelo redko.

Po vrhu testa v krogu položimo preostanek 1/3 jabolčnih krhljev. Jabolka posipamo z eno žlico sladkorja in potrosimo s cimetom. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija z ventilacijo cca. 1 uro. Zadnjih 10 do 15 minute peke po vrhu torte potrosimo še mandljeve lističe. Čas pečenja je odvisen od pečice. Ko je torta pečena, je po videzu še vedno mehka in tresoča, vendar se kasneje strdi. Če bi se vam po 1 uri peke zdelo, da je v notranjosti preveč mehka, podaljšate peko. Vse je odvisno od pečice.

Po pečenju pustite, da se kremna jabolčna torta ohladi, nato jo postavite na hladno, najbolje čez noč, da tekstura postane kompaktna. Torta je naslednji dan še boljša.

Po vrhu potrosimo s sladkorjem v prahu in ponudimo.

 

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 58 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor