Sarme
Prišla je jesen in s tem tudi nekoliko bolj krepostna kosila. Sarma je zagotovo ena izmed najboljših. Sarma je odlično kosilo, lahko jo naredite v večji količini. Ko utrujeni pridete iz službe, samo pogrejete in postrežete, kajti sarme so vsak naslednji dan boljšega okusa.
Sarme-pripomočki:
- posoda za praženje mesa
- velika posoda za kuhanje sarme
- kuhalnica
Sarme-sestavine:
- 3 velike čebule
- 700 g mešanega mletega mesa
- 100 g paradižnikove mezge
- olje
- voda
- 200 g riža
- 1 velika glava kislega zelja
- sol in poper
- 7 dl čiste goveje juhe ali 7 dl vode + 1 goveja jušna kocka oziroma osnova
Sarme-postopek:
V prvi posodi na zmernem ognju, pražimo na drobno narezano čebulo meso in rižo. Posolimo in popopramo po okusu.
Med tem časom ločimo liste glave kislega zelja tako, da izrežemo koreninski del. Liste zložimo eden na drugega.
V veliko posodo dodamo malo olja, paradižnikovo mezgo in 1 dl vode in na tihem ognju vse skupaj segrevamo.
Položimo na dno posode nekaj manjših listov kislega zelja in začnemo z zlaganjem sarm.
Vzamemo list kislega zelja in na njega damo 1-2 žlici praženih sestavin iz prve posode. List zelja zvijemo ob straneh tako, da pokrijemo praženo meso in ga zarolamo od korenine proti vrhu.
Sarme previdno zlagamo v veliko posodo. Postopek ponavljamo dokler ne porabimo pražene sestavine.
V posodo, v kateri so bile pražene sestavine vlijemo 7 dl vode, dodamo govejo kocko, segrejemo, premešamo in polijemo sarme.
Pokrijemo in kuhamo 1h 40 min. Posodo občasno potresemo, da se sarme ne primejo.
Po poteku tega časa odstranimo z ognja in postrežemo ob restanem krompirju ali pire krompirju.
Dober tek.