Polnjeni šampinjoni z mletim mesom in bučkami
Print Friendly, PDF & Email

Gojene gobe šampinjoni so zelo nežnega in blagega okusa, zato pri njihovi uporabi uporabimo domišljijo in jim z dodatki čim bolj dvignemo okus. Eden takšnih je zagotovo recept polnjenih šampinjonov z mletim mesom in bučkami. Vegetarijanci lahko meso v celoti zamenjajo z različno zelenjavo.

Polnjeni šampinjoni z mletim mesom in bučkami – pripomočki:

  • nož
  • ponev
  • kuhalnica
  • kozica
  • žlica
  • ribeželn
  • pekač

Polnjeni šampinjoni z mletim mesom in bučkami – sestavine

Za 2 osebi ali kot priloga za 4 osebe:

  • 500 g šampinjonov (izberem večje)
  • 3 žlice maščobe
  • 1 manjša čebula
  • 1 strok česna
  • 1 manjša paprika ali pol večje
  • 1 manjša mlada bučka
  • 200 g mešanega mletega mesa (svinjina in govedina)
  • sol
  • 1/2 žličke domače suhe mešanice začimb
  • poper
  • par listkov sveže bazilike
  • 500 ml pasiranega paradižnika ali domače paradižnikove mezge
  • 2 pesti ribane mocarele sira ali sir po izbiri

Polnjeni šampinjoni z mletim mesom in bučkami – postopek:

Olupimo čebulo in jo tanko nalistamo ter jo na maščobi rahlo prepražimo. Dodamo še strok stisnjenega česna in premešamo. Pražimo kratek čas in pazimo, da se nam čebula in česen ne zažgeta.

Nato dodamo tanko nalistano papriko, premešamo in pražimo cca. 5 minut.

Mlado bučko ni potrebno lupiti. Naribamo jo na ribeželn, posolimo in pustimo 10 minut, da se odteče voda. Nato naribano bučko ožamemo še z rokami in jo dodamo praženi čebuli s papriko. Spet premešamo in pražimo nekaj minut.

Na koncu primešamo še meso, sol, poper in suho domačo mešanico začimb. Premešamo, da se sestavine enakomerno razporedijo.

Sedaj pražimo tako dolgo, da vsa tekočina izpari. Poskusimo in po potrebi dodamo še začimbe.

Šampinjonom odstranimo bete in klobučke pod tekočo vodo umijemo. Če imate manjše šampinjone in lepe, zdrave bete, jih lahko drobno sesekljate in spražite zraven prej opisane file. Jaz sem imela večje šampinjone in so beti bili že bolj prhli, zato jih nisem uporabila.

Klobuke šampinjonov s pomočjo žlice napolnimo z maso iz mletega mesa in bučk ter jih razporedimo po pekaču.

V ponvi naredimo omako in sicer tako, da 500 ml paradižnikovemu pireju dodamo sol, poper, suho domačo mešanico začimb, liste sveže bazilike in prevremo. Omako nato prelijemo v pekač s polnjenimi šampinjoni. Pečemo v pečici na srednji rešetki cca. 30 minut na 175 stopinj Celzija.

Po pol ure peke polnjene šampinjone po vrhu izdatno potrosimo z ribano mocarelo sirom. Nekaj sira nam bo padlo v omako, vendar to bo omako naredilo samo še boljšo. Pečemo še cca. 15 minut oz. da se sir lepo stopi in rahlo zapeče.

Polnjene šampinjone z mletim mesom in bučkami lahko ponudimo kot prilogo ali kot glavno jed z veliko skledo solate.

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor