Ideje in recepti za jedi iz sveže repe
Print Friendly, PDF & Email

Sveža repa je kar nekoliko zapostavljena na naših jedilnikih, a se počasi vrača na svoje mesto. Svežo repo lahko uživamo vse tja do pozne jeseni, če je mila zima še kasneje, saj jo lahko, pokrito, pustimo kar na vrtu ali pa jo učinkovito shranimo v zasipnici.

Sveža repa je bogata z vitamini (B6, C, …)  in minerali (železo, kalcij, magnezij, …) in je kot takšna super podpora našemu imunskemu sistemu. Uživamo lahko surovo (pri nas doma radi pohrustamo kakšno kar takšno, narezano na krhlje kot jabolko) ali toplotno obdelano. Seveda pa jo lahko tudi skisamo.

Fotografija: Irena Franić

 

Odlična repna priloga

Priloga iz repe je enostavno in hitro pripravljena iz le nekaj sestavin. V njej se odlično prepletajo okusi … rahlo grenak okus repe omili smetana, celotni jedi pa pikico na i pa dodajo začimbe in dišavnice, ki jih uporabimo. Repna priloga se še najbolje poda k mesninam, še posebej k pečenicam. Recept najdete TUKAJ.

Sladka repa v omaki

Sladka repa v omaki je rahlo ostrega, a sladkobnega okusa, ki ga ublažimo z dodatkom krompirja. Recept najdete TUKAJ.

Sladka repa v omaki

Dušena sveža repa

Dušena sveža repa se odlično poda k mesu, tako k pečenemu piščancu, kot krači ali paru domačih klobas. Narejena je hitro in še ena prednost ima, da jo lahko pripravimo vnaprej. Naslednji dan samo pogrejemo in zaužijemo. Recept najdete TUKAJ.

Zelenjavna priloga iz repe in krompirja

Zelenjavna priloga iz repe in krompirja je slastna sladkobna priloga iz koščkov različne zelenjave. Recept najdete TUKAJ.

Zelenjavna priloga iz repe in krompirja

Opresna repa s krompirjem

Opresno repo s krompirjem pripravimo takrat, ko potrebujemo prilogo k različnim vrstam mesa, najbolj pa se prilagaja kuhanemu govejemu mesu. Kuhana repa s krompirjem ima sladkoben, rahlo neizrazit pekoč okus, zato jo lahko ponudimo tudi kot samostojno jed. Recept najdete TUKAJ.

Pire iz repe in krompirja

Pire krompir malo drugače. Odlično se poda k mesnim jedem. Recept najdete TUKAJ.

Solata iz sveže repe, repne cime in sira

Solata iz sveže repe, repne cime in sira bo prišla prav, ko ne bo druge zelenjave. Osvežujoča, hranilna in polna zdravih sestavin, ki nam jih v zimskih dneh primanjkuje. Recept najdete TUKAJ.

Repa v omaki s krompirjem

Tako pripravljena repa v omaki s krompirjem je lahko nizkokaloričen brezmesni obrok. Lahko pa ji dodamo še meso. Recept najdete TUKAJ.

Sladka repa

Sladko repo so gospodinje največkrat pripravile v hladnejših dnevih, ko je začelo na vrtu primanjkovati ostale zelenjave, v shrambi in zasipnici pa so imele shranjeno še repo. Naše babice so sladko repo kuhale za več dni skupaj, saj je bila naslednji dan še bolj okusna. Recept najdete TUKAJ.

Vitaminsko bogata zimska solata

Solata polna vitaminov in bogatih okusov. Recept najdete TUKAJ.

Vitaminsko bogata zimska solata

Kisanje repe

Kisanje repe sploh ni zakomplicirano in se ga lahko loti čisto vsak. Kislo repo lahko uživamo surovo ali kuhano, v vseh primerih je odlična in dobrodošla na naših jedilnikih. Recept za kisanje najdete TUKAJ.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor