Pire iz repe in krompirja
Print Friendly, PDF & Email

Sveža repa je krasno živilo, ki pa je, žal, nekoliko zapostavljeno. In to povsem neupravičeno, saj je repa zdrava in okusna. Vsebuje veliko vitamina C, pa tudi magnezija in kalcija, pa tudi železa. Jemo lahko surovo, ali pa jo toplotno obdelamo, saj nam ponuja veliko možnosti za pripravo toplih jedi. Ena izmed njih je tudi povsem enostavno pripravljen pire iz repe in krompirja, ki se odlično poda k mesnim jedem. Poskusite!

Pripomočki za pripravo pireja iz repe in krompirja:

  • nož
  • lupilnik zelenjave
  • posoda za kuhanje s pokrovko
  • cedilo
  • kuhinjska tehtnica
  • tlačilnik za krompir
  • štedilnik

Sestavine za pire iz repe in krompirja

Za 3-4 osebe:

  • 300 g sveže repe
  • 300 g krompirja
  • 35 g masla
  • 60-70 g kisle smetane
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • muškatni orešček po okusu

Priprava pireja iz repe in krompirja

Repo olupimo in umijemo pod tekočo vodo, jo prerežemo na pol in nato na četrtine, nato pa repo narežemo na manjše kose, katere damo v posodo, v kateri bomo jed kuhali. Tudi krompir olupimo in ga narežemo na manjše kose in dodamo k repi, ki je že v posodi.

Zalijemo z vodo, toliko, da sta krompir in repa pokrita, pristavimo na štedilnik in v poskriti posodi kuhamo do vretja. Ko repa in krompir zavreta, zmanjšamo temperaturo na štedilniku in ob zmernem vretju kuhamo okoli 25 minut.

Po tem, ko sta repa in krompir kuhana, ju precedimo in repo in krompir vrnemo nazaj v posodo. Dodamo maslo, kislo smetano in začimbe.

Nato pa s tlačilko za krompir vse skupaj dobro pretlačimo v pire.

Pire iz repe in krompirja je pripravljen, da ga postrežemo. Poleg odlično teknejo pečenice ali drug izbran kos mesa, tudi pečenka ali zrezki pripravljeni na najrazličnejše načine.

Naj vam tekne!

Imate redi pire krompir? Potem poskusite tudi pire krompir s čemažem.

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor