Kisanje repe doma
Kisla repa je bila dolgo časa zapostavljena revna kmečka jed, ki ponovno pridobiva na veljavi. Repo jeseni lahko enostavno in učinkovito konzerviramo za zimske dni, ko bomo potrebovali zdravo podporo za naš imunski sistem. Dokler se ne skisa pa pripravite solato kar iz sveže repe, repnih cim in sira – odlična je!
Kisanje repe – pripomočki:
- oster nož za lupljenje
- dve večji posodi za odlaganje olupkov in ribanje repe
- dober ribež
- litrski kozarci za vlaganje s pokrovčki na navoj
- pekač (ali kakšen drug podstavek z ravnim dnom)
- pečica za sterilizacijo kozarcev
- lonec z vodo za sterilizacijo pokrovčkov
- vilice
Kisanje repe – sestavine:
- gomolji repe
- sol po okusu
Kisanje repe – postopek priprave
Operete in osušite gomolje repe ter jih tanko olupite in odstranite poškodovane dele.
Z ostrim ribežem sproti ribajte v večjo posodo le toliko gomoljev, kot jih lahko pospravite v en kozarec. Posolite po okusu in premešajte.
Pustite nekaj minut nasoljeno a le toliko, da repa spusti malo vode. Z roko polnite v vroče kozarce, ki jih sproti jemljete iz ogrete pečice (vsaj 100 °C).
Naribano repo dobro potlačite v kozarce tako, da povsem izstisnete zrak. Nad repo mora stati nekoliko vode, ki jo je le ta spustila.
Ko repa zavre oziroma začne potekati proces mlečnokislinske fermentacije se rada dvigne. Da bi preprečili oksidacijo zgornjega sloja, ki se dvigne iz “repnice” (voda, ki jo je spustila repa) na vrh položite tanko rezino repe.
Potlačite toliko, da repnica priteče nad rezino repe.
Kozarce zaprite s prekuhanimi še vročimi pokrovčki. Postavite v pekač (ali kakšno drugo ravno posodo z višjim obodom) saj pri procesu vrenja nekaj repnice izteče iz kozarcev. Nekaj dni pustite na sobni temperaturi. Ko se vrenje umiri kozarce obrišite in postavite na hladno in temno mesto.
Po nekaj tednih, ko repa odleži na hladnem je pripravljena za serviranje. Kozarec enostavno prinesete v kuhinjo, ga odprete, odstranite zgornjo rezino, ki je pokrivala vsebino in repo ponudite.
Kislo repo lahko ponudite kar brez začina ali pa jo začinite po svojem okusu. Odlična je tako surova, kot kuhana, lahko jo uporabite za prigrizek kot dodatek k paštetam.