Kisanje repe
Print Friendly, PDF & Email

Kisla repa je bila dolgo časa zapostavljena revna kmečka jed, ki ponovno pridobiva na veljavi. Repo jeseni lahko enostavno in učinkovito konzerviramo za zimske dni, ko bomo potrebovali zdravo podporo za naš imunski sistem. Dokler se ne skisa pa pripravite solato kar iz sveže repe, repnih cim in sira – odlična je!

kisla-repa-10

Kisanje repe – pripomočki:

  • oster nož za lupljenje
  • dve večji posodi za odlaganje olupkov in ribanje repe
  • dober ribež
  • litrski kozarci za vlaganje s pokrovčki na navoj
  • pekač (ali kakšen drug podstavek z ravnim dnom)
  • pečica za sterilizacijo kozarcev
  • lonec z vodo za sterilizacijo pokrovčkov
  • vilice

Kisanje repe – sestavine:

  • gomolji repe
  • sol po okusu

kisla-repa-1

Kisanje repe – postopek priprave

Operete in osušite gomolje repe ter jih tanko olupite in odstranite poškodovane dele.

kisla-repa-2

Z ostrim ribežem sproti ribajte v večjo posodo le toliko gomoljev, kot jih lahko pospravite v en kozarec. Posolite po okusu in premešajte.

 

 

Pustite nekaj minut nasoljeno a le toliko, da repa spusti malo vode. Z roko polnite v vroče kozarce, ki jih sproti jemljete iz ogrete pečice (vsaj 100 °C).

kisla-repa-6

Naribano repo dobro potlačite v kozarce tako, da povsem izstisnete zrak. Nad repo mora stati nekoliko vode, ki jo je le ta spustila.

kisla-repa-7

Ko repa zavre oziroma začne potekati proces mlečnokislinske fermentacije se rada dvigne. Da bi preprečili oksidacijo zgornjega sloja, ki se dvigne iz “repnice” (voda, ki jo je spustila repa) na vrh položite tanko rezino repe.

kisla-repa-8

Potlačite toliko, da repnica priteče nad rezino repe.

kisla-repa-9

Kozarce zaprite s prekuhanimi še vročimi pokrovčki. Postavite v pekač (ali kakšno drugo ravno posodo z višjim obodom) saj pri procesu vrenja nekaj repnice izteče iz kozarcev. Nekaj dni pustite na sobni temperaturi. Ko se vrenje umiri kozarce obrišite in postavite na hladno in temno mesto.

kisla-repa-10

Po nekaj tednih, ko repa odleži na hladnem je pripravljena za serviranje. Kozarec enostavno prinesete v kuhinjo, ga odprete, odstranite zgornjo rezino, ki je pokrivala vsebino in repo ponudite.

Kislo repo lahko ponudite kar brez začina ali pa jo začinite po svojem okusu. Odlična je tako surova, kot kuhana, lahko jo uporabite za prigrizek kot dodatek k paštetam.

Pameten nasvet
Za pripravo kvalitetne kisle repe si zapomnite tri pravila! Bdite previdni pri soli, saj se preslana repa ne kisa prav! Najbolje bo, če jo sproti pred polnjenjem v kozarce vsakič poskusite. Proces kisanja repe je mlečnokislinska fermentacija, ki veliko lepše poteka v anaerobnih pogojih, zato bodite pri iztiskovanju zraka iz kozarcev res natančni. Dokler v kozarcih ne odvre jo pustite na sobni temperaturi potem pa z njo na hladno in temno! Do takrat, ko se repa skisa pa lahko pripravite odlično solato iz sveže repe, repnih cim in sira.
O sestavinah in prehranski vrednosti
V zimskem času našo prebavo obremenjuje bolj suha in termično predelana hrana, ki poslabša delovanje našega imunskega sistema. Primanjkuje nam mineralov in vitaminov, ki jih poleti dobimo s svežo zelenjavo. Lahko si pomagamo z fermentirano zelenjavo kot je kisla repa. Kisla repa ima zaradi procesa mlečnokislinske fermentacije majhno vsebnost sladkorjev, veliko vlaknin in živih mikroorganizmov. Za obnovo črevesne mikroflore in boljši imunski sistem jo kar se da pogosto uživajte surovo. Kisla repa je zaradi majhne vsebnosti hitro prebavljivih sladkorjev primerna za diabetike.
Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 3.9]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor