Odlična repna priloga
Print Friendly, PDF & Email

Sveža repa ponuja toliko možnosti, čeprav je v kulinariki kar malo zapostavljena in v večini primerov kuhamo jedi iz kisle repe.
Lahko pohrustamo kar svežo ali pa iz nje pripravimo okusne jedi in priloge. Repna priloga se še najbolje poda k mesninam, še posebej k pečenicam.

Priloga iz repe je enostavno in hitro pripravljena iz le nekaj sestavin. Zato jo le poskusite, kajti odlična je in bo prepričala tudi največje dvomljivce. V njej se odlično prepletajo okusi … rahlo grenak okus repe omili smetana,  celotni jedi pa pikico na i pa dodajo začimbe in dišavnice, ki jih uporabimo.

Pripomočki za pripravo repne priloge

  • nož in deska za rezanje
  • lupilnik zelenjave
  • posoda za kuhanje s pokrovko
  • cedilo
  • kozica ali ponev z višjim robom (vok)  s pokrovko
  • kuhalnica
  • jedilna žlica
  • štedilnik
  • kuhinjska tehtnica

Sestavine za repno prilogo

Za 4 osebe:

  • 800-850 g sveže repe
  • 40 g masla
  • 180 g kisle smetane
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • muškatni orešček po okusu
  • šopek svežega peteršilja in drobnjaka

Priprava repne priloge

Svežo repo najprej olupimo in nato splaknemo pod tekočo vodo. Narežemo jo na poljubno velike kose in denemo v posodo, v kateri jo bomo skuhali. Zalijemo z vodo, toliko, da je repa pokrita in v pokriti posodi pristavimo na štedilnik.

Ko zavre, zmanjšamo temperaturo in pri zmernem vretju kuhamo 15 minut, toliko, da se repa na pol skuha. Nato jo odcedimo.

V kozici ali ponvi z višjim robom najprej stopimo maslo, nato dodamo napol kuhano repo, premešamo in dodamo kislo smetano, poper, sol in muškatni orešček.

Premešamo in pokrito dušimo približno 10 minut, da se repa povsem skuha (zmehča). Vmes lahko občasno premešamo. V tem času, ko se repa s smetano duši, pod tekočo vodo splaknemo svež peteršilj in drobnjak in ju drobno nasekljamo.

Ko je repna priloga kuhana, jo razdelimo po porcijah in posujemo z nasekljanima peteršiljem in drobnjakom.

Naj vam tekne!

Če imate radi jedi iz sveže repe, potem poskusite tudi pire iz repe in krompirja.

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor